Menu
Your Cart

Дива мащерка (Thymus serpyllum) 100г

Дива мащерка (Thymus serpyllum) 100г
НАЙ-ПРОДАВАН
Дива мащерка (Thymus serpyllum) 100г
3,60лв.
Без ДДС: 3,00лв.
  • В наличност: В наличност
  • Продукт: Дива мащерка (Thymus serpyllum) 100г
  • Продуктов №: 314

Билката Дива мащерка е популярна още и със следните наименования - Бабина душица, Овчарски босилек, Овчарска мерудия, Воленика (Thymus serpyllum, Wild thyme) и представлява многогодишно тревисто растение или полухраст. Този вид билка принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae).
На латински има следните имена
: Breckland thyme, Creeping thyme, Lemon thyme.  В този род са известни около 350 вида растения които са принадлежащи към род Мащерка (Thymus). Билката се събира и суши по време на цъфтеж. Използва се и като подправка (листа и цветове) в кулинарията и като лечебно растение в медицината.
Свойства на дивата мащерка:
- антисептично;
- противовъзпалително;
- отхрачващо;
- газогонно;
- спазмолитично;
- болкоуспокояващо действие;
- облекчава болките при колики, язва на стомаха;
- потиска развитието на болестотворни микроорганизми;
- действа добре при възпаление на устната кухина;
- дезодориращо; дезинфекциращо;
- успокояващо, седативно;
- антихелминтно;
- намалява количеството отделена кърма. 

Начин на употреба на дива мащерка:

Запарка - в 300 мл. вода се запарва 1 супена лъжица от растението. Оставя се половин час и се прецежда. Приема се по 1 кафена чаша, три пъти дневно, преди хранене. извлек - към 600 милилитра кипяща вода се прибавят 3-4 лъжички от билката. Така престояват 3-4 часа, последвано от варене в продължение на 1-2 минути. Получената течност се прецежда и се разделя на три равни части. Те се приемат 3 пъти на ден преди хранене.
Напитка от дива мащерка - 50 грама от билката и бъзов цвят се прибавят към 5 литра кипяща вода и се варят 2-3 минути при затворен добре съд. След това така приготвени престояват 5 часа. Към тях се добавя 300 грама мед. Прецежда се получената течност и се приема в доза 2-3 чаши на ден след хранене. Напитката предпазва от възпаления най-вече на горните дихателни пътища.
Тинктура - цветове, брани на обедно слънцестоене, се слагат в бутилка (да бъде пълна, без да се притискат). Към тях се прибавя 38-40% плодова или житна ракия. Така се оставят да престоят 14 дни на слънце.
Масло от дива мащерка - цветове се приготвят по същия начин, както при тинктурата, но се заливат с прясно извлечено дървено масло, което трябва да бъде в количество около 2 см свободно над цветовете. Оставят се да престоят близо до печка или отново на слънце за 14 дни.
Сироп от дива мащерка - дръжки и цветове се навлажняват и се нареждат в буркан като се редуват на слоеве с нерафинирана захар и притискайки ги. Така приготвени се оставят 3 седмици на слънце. Получената течност се прецежда. Растителният материал се изплаква с малко вода, която се прибавя към сиропа. Той се оставя на най-ниската степен на котлон да се изпарява, без завиране. За да се постигне желаната му консистенция - нито рядък, нито гъст, 1-2 пъти се оставя да изстине, за да се провери гъстотата му.

 От суха мащерка могат да се направят още билкова възглавничка и бани на цялото тяло. В кулинарията често се замества градинската мащерка с овчарския босилек. Като той трябва да се прилага в двойно по-голямо количество, защото е с два пъти по-ниско съдържание на тимол от градинската мащерка, за да се постигне желаният ефект от билката в ястието. Много наситнена се влага в салати, супи, плънки, маринати, като най-подходяща е за овкусяване и ароматизиране на риба, пилешко, телешко, дивечово, агнешко месо. Листата могат да се влагат и сурови в подходящи ястия и кулинарни декорации.
Дивата мащерка се прилага и с декоративна цел в различни флорални решения, особено в градините на големи домове и в паркове в близост до гористи, планински местности и водни басейни. Нежният й цвят произвежда прекрасен контраст в съчетание със заобикалящата я зеленина.
Внимание! Противопоказания за употреба на билката - при бременност и по време на кърмене.