Леко стрити листа на добре изсушена подправка босилек.Освен неповторимия си вкус, босилекът притежава и множество полезни за здравето свойства, които се дължат на съдържащите се в него лековити вещества. Желязо, фолиева киселина, калий, цинк, мед, етерично масло, камфор, витамини В и С са само част ..
Куркума (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение със силно разклонена коренова система. Произхожда от Югоизточна Азия и се използва в Аюрведа като подправка и лечебно растение от хилядолетия. През 1815 г. от корена на растението е изолиран куркуминът – активната съставка на куркумата, която ..
Лютия червен пипер на люспи е идеален за месни ястия, някои видове италиански сосове, супи, сирена, гъби, кебапчета, салати, равиоли, черкеско пиле, унгарски национални ястия „гулаш“ и за всички видове туршии...
Кимионът (Cuminum cyminum) е растение и подправка, култивирана първоначално в Средиземноморието. Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Кимионът е едногодишно тревисто растение. Има нежно стъбло, което се разклонява и достига височина от около 30 cm. Листата са..
За получаване на подправката черен пипер плодовете се берат преди да са напълно узрели и да станат червени на цвят. Когато се изсушат кожата им се набръчква и става черна. Черният пипер съдържа алкалоида пиперин, на който се дължи лютивият вкус на подправката...
Сладък червен пипер – е една от най-важните подправки, която се използва предимно заради цветната му характеристика. Използва се в кухнята, във всички видове ястия, с изключение на сладките продукти, особено в много специални етнически ястия, където се търси червен цвят. Придава аромат и вкус на яйц..
Сладък червен пипер – е една от най-важните подправки, която се използва предимно заради цветната му характеристика. Използва се в кухнята, във всички видове ястия, с изключение на сладките продукти, особено в много специални етнически ястия, където се търси червен цвят. Придава аромат и вкус на яйц..
Нигела или още позната като Чорекоту, представлява всъщност семена на черен кимион и е съставка подходяща за безброй много печива. Широко се използва за поръска на хлябове, питки, гевреци. Чорекоту (черен кимион).Производство и внос от Турция...
Пушен пипер на люспи (Исот или Урфа Бибер) – е пипер от изсушени люти чушки, люспите на който са влажни и без семки с интензивен лилаво-черен цвят. Има отчетлив опушен земен аромат и съблазнителен плодов пиперлив вкус. С ясни полутонове на кафе, шоколад, тютюн и стафиди, които му придават по-сложен ..
Сумак има приятна плодова кисела жилка и лек вишнев цвят. Сумакът е една от най-употребявани подправки в Близкият Изток. Сумакът е изключително вкусен, поръсен върху хумус. С него овкусяват ястия от домашни птици, риби, използват го за направа на сосове, салати, ориз, кюфтета, задушено месо, картофи..
Нигела или още позната като Чорекоту, представлява всъщност семена на черен кимион и е съставка подходяща за безброй много печива. Широко се използва за поръска на хлябове, питки, гевреци. Чорекоту (черен кимион).Производство и внос от Турция...