Артишок – натурална защита на черния дроб
Артишок – натурална защита на черния дроб
Ако има зеленчук, който е перфектен за лечение на проблеми с черния дроб, това е артишокът. Ако страдате от затлъстял черен дроб (стеатоза), препоръчваме да консумирате продукти с артишок. Той ще спомогне за намаляване на мастните клетки и ще обнови тъканите, понижавайки риска от развитието на цироза. Артишокът, който може да се яде или да се приема като екстракт от листата, подобрява различните храносмилателни разстройства. Зеленчукът значително намалява нивата на холестерол в кръвта, предпазва от заболявания на сърцето и атеросклерози, засилва детоксикиращите реакции, както и предпазва черния дроб от заболявания.
Клинични и експериментални опити показват, че консумацията на артишок може да е полезна за лечението на храносмилателни оплаквания, като нередовен стомах, подутост и раздразнителен стомах. Артишокът е полезен и в третирането на някои специфични заболявания на черния дроб/жлъчния мехур, свързани с повишено съдържание на мазнини в кръвта, като действа стимулиращо на жлъчния поток в тялото, защитава чревната лигавица. Жлъчните киселини стимулират перисталтиката на червата в резултат на по-добро разграждане. Жлъчните киселини придвижват токсините, които попадат в организма чрез поглъщане на храна, вода и въздухът от черния дроб към червата за последващо отстраняване.
Артишокът е доказан чрез клинични изследвания като сигурен, нетоксичен, натурален начин за предпазване и лекуване на висок холестерол. Зеленчукът спомага за повишаване на разграждането на холестерола до жлъчни соли, като по този начин се увеличава производството и преноса на жлъчка, както и регулира вътрешното производство на холестерол в черния дроб.
Артишокът включва в себе си антиоксиданти, което го прави невероятен защитник срещу рак, сърдечни заболявания, стареене и други болести. Той подпомага имунната система и понижава холестерола. Артишокът е пълен с витамини, минерали, фитонутриенти, които подобряват здравето и благополучието.
Ето някои от тях:
– Кверцетин – антиканцерогенен флаваноид, който се проявява като антиоксидант и предпазва от рак и сърдечни заболявания;
– Рутин – флаваноид, който подобрява сърдечно-съдовите заболявания, предпазва от рак и има противовъзпалителни и противоалергични свойства;
– Антоцианин – Цветните пигменти в Артишока са мощен антиоксидант. Те се свързват с по-ниския риск от някои ракови заболявания, здравето на пикочната система, функциите на паметта и намалява стареенето;
– Галска киселина – потенциален антиоксидант, който се среща още и в червеното вино и черния чай. Известно е и че инхибира клетъчната полиферация в раковите клетки на простата;
– Лутеолин и Цианарин – Много мощен полифенолов антиоксидант, който може да понижава нивата на холестерол. Артишокът е много концентриран откъм Цианарин, който също помага за регенерацията на чернодробната тъкан;
– Кафеена киселина и Хлорогенна киселина – Съдържат анти-ракови, антимикробни, антивирусни и анти-ЛДЛ (лош холестерол) свойства;
– Силимарин – мощен антиоксидант, който подпомага възстановяването на чернодробната тъкан.
Въпреки че често е наричан зеленчук, артишокът всъщност е вид трън и е братовчед на магарешкия бодил. Растението произлиза от Средиземноморието, където от векове е използвано както в кулинарията, така и за медицински цели.
Интересен факт е и, че макар в практиката да се консумира предимно сърцевината, месестите листа на артишока, с които тя е покрита, съдържат големи количества от всички полезни съставки. Затова се препоръчва в кулинарията да се използват рецепти, включващи цялостното и регулярно използване на артишока.
И това не е случайно – екстрактът съдържа веществото цинарин, което е известно с антиоксидантното си действие и с благотворния си ефект върху редица неприятни здравословни състояния.
А ето и кои са част от ползите му:
Изчиства “лошия” холестерол
Екстрактът от листата на артишок може да има благоприятен ефект върху нивата на LDL холестерола. Това става ясно от резултатите на редица изследвания, които са категорични - редовният прием на продукти с артишок води до спад на LDL холестерола, познат още като “лош холестерол”. Това се случва по два начина.
От една страна артишокът съдържа лутеин - антиоксидант, който пречи на образуването на излишен холестерол. Освен това цинаринът стимулира тялото да обработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.
Нормализира високото кръвно налягане
Изследване с участието на 98 човека с хипертония разкрива, че редовната консумация на артишок под формата на хранителна добавка нормализира диастоличното и систоличното налягане. Това се случва благодарение на високото съдържание на калий в екстракта от листа на артишок. Елементът съдейства за регулиране на кръвното налягане, без да понижава драстично стойностите му.
Подобрява състоянието на черния дроб
Екстрактът от листа на артишок може да предпази черния ви дроб от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. Освен това, той стимулира производството на жлъчен сок, който пък отвежда вредните токсини от дроба. Изследване, проведено с 90 човека с чернодробна стеатоза, показва значително подобряване на състоянието на всички участници след само два месеца ежедневен прием на продукти с артишок. Отговорници за това са съдържащите се в растението антиоксиданти цинарин и силимарин.
Помага на храносмилането
Артишокът е чудесен източник на фибри, които поддържат храносмилателната система в добро състояние, като произвеждат специална бактерия. Благодарение на съдържанието на инулин, екстрактът от листа на артишок е истински пребиотик. Освен това той е пръв помощник при неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини. И тук главният “виновник” се нарича цинарин. Освен, че стимулира производството на жлъчен сок, антиоксидантът буквално забързва работата на храносмилателната система.
Намалява нивата на кръвната захар
Изследване с участието на 39 човека с наднормено тегло разкрива, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от артишок в продължение на два месеца може да понижи нивата на кръвната захар. Това се случва благодарение на свойството на растението да забавя действието на алфа-глюкозидазата - ензимът, който разгражда нишестето до глюкоза, като по този начин косвено покачва и нивата на кръвната захар.
Артишокът може да повлияе много благоприятно здравословните проблеми, които водят след себе си и наднормено тегло. За да извлечете максимума от ползите на растението обаче е необходимо да го приемате под формата на хранитена добавка, която съдържа в най-висока концентрация полезните му вещества.
Остави коментар