ГЛОГ – ЗДРАВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Екстрактът от глог укрепва сърцето, сваля кръвното и понижава холестерола!

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Листата, цветята и плодовете на глога съдържат изобилие от фитонутриенти (антиоксиданти), наречени олигомерни проантоцианидини и флавоноиди, за които се смята, че са отговорни за неговия фармакологичен ефект. Безспорно, най-голямото богатство на глога е много високото съдържание на флавоноиди в почти всяка негова структура. Флавоноидите са сред най-мощните антиоксиданти с органичен произход. Водещи сред тях са т.нар. проантоцианидини, с каквито именно изобилства химичното съдържание на глога. Разнообразното съчетание от проантоцианидини и други антиоксиданти в тази билка е почти уникално в природата. Диета, богата на флавоноиди, помага за превенция на сърдечносъдовите и невродегенеративните заболявания и дори на някои форми на рак. Ефектът се дължи на мощното противовъзпалително действие на биофлавоноидите и на изявения им имуностимулиращ ефект. Освен на биофлавоноидите, съставът на глога е богат и на биоактивни вещества като Кверцетин, Витексин, Холин, Ацетилхолин, Хлорогенна киселина, Кафеена киселина, Витамини – В1, В2, В4, С, Р, Минерали – желязо, калций, фосфор. Растението съдържа също фенолни съединения, тритерпенови киселини и др.

ДЕЙСТВИЯ И ПРИЛОЖЕНИЯ

-Глогът се използва предимно заради ползите му за сърдечно-съдовата система и успокояващото му действие върху нервната система. Приема на екстракт от глог подобрява кръвообращението, включително периферната циркулация и оросяването на мозъка и крайниците. Доброто кръвообращение е гарант за нормалната функция на всеки орган.

-Глогът се използва успешно при високо кръвно налягане, когато силата на кръвта, която се притиска към стените на кръвоносните съдове, е твърде висока.

-Значително намалява риска от атеросклероза. Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което причинява натрупване на плака в артериите. Глогът съдържа флавоноидни съединения, полезни в профилактиката и лечението на много сърдечно-съдови заболявания. Съдържа високи нива на кверцетин и олигомерни проантоцианидини (OPCs), неутрализиращи свободните радикали, които увреждат клетките и насърчават образуването на артериални плаки или т. нар. процес на атерогенеза.

-Полезен при застойна сърдечна недостатъчност. Застойната сърдечна недостатъчност е прогресивно състояние, което влияе върху помпената сила на сърдечния мускул. Екстрактът от глог намалява вредите от свободните радикали, провокиращи окислителни процеси в тялото. Прекомерното образуване на свободни радикали е една от основните причини за развитието на сърдечни заболявания. Екстрактът от глог намалява задуха и умората, увеличава издръжливостта на хора с хронична сърдечна недостатъчност.

-Намалява LDL холестерола в черния дроб. Екстракта от плодове и листа на глог значително понижава нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите, като намалява нивата на мазнините в кръвта, а при здрави хора редуцира вероятността от образуване на плаки, дори при нецелесъобразен начин на живот, понижава отлагането на мастни плаки по артериалните стени и натрупването на холестерол в черния дроб.

-В билколечението отдавна се използват всички части на растението. Глогът се прилага и при някои проблеми с храносмилателната система за подобряване на храносмилането, при болка в стомаха, диария, чревни инфекции и бъбречни проблеми.

-В народната медицина се използва и при мускулни спазми, менструални болки, за стимулиране отделянето на урина и за успокоение при умерена тревожност в комбинация с магнезий.

-Глогът благоприятства също при ангина, дискомфорт в гърдите или болка, която се получава, когато сърцето не получава достатъчно кислород.

Забележка:

Въпреки доказаните си полезни биоактивни свйоства, глог не бива да се приема самоцелно. Той може да окаже влияние на активността на някои лекарства,  действащи върху сърдечната дейност и кръвното налягане, като повишава ефективността на някои от тях или намалява действието на други. Докато приемате глог, избягвайте приема на екстракти от други билки, които влияят на сърдечната функция, включително готу кола, джинджифил и др. Бременните и кърмещите жени, и децата под 12 години не бива да приемат глог. Препоръчва се глогът да се приема до 16 седмици, тъй като не е известно дали по-дългосрочният му прием няма да навреди. Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.