Горчив пъпеш /Момордика/  (Momordica charantia L.)

Горчивият пъпеш е многогодишно пълзящо растение с много тънко стъбло, достигащо височина до 5 м. Латинското му име Momordica, означаващо “хапя”, се свързва с назъбената форма на листата му, които изглеждат нахапани. Има отделни мъжки и женски жълти цветове, които излизат от дръжките на листата. Плодовете му приличат на малки краставици, покрити с брадавички и имат горчив вкус. Те се консумират зелени, тъй като с узряването горчивината им нараства.
Конкретна информация за родината на растението липсва, но е известно, че произхожда от тропическите райони. Сега е широко разпространено в Индия, Югоизточна Азия, Китай, Карибите и цяла Южна Америка. Използва се не само като ценно лекарство, но се включва и в популярни ястия, салати и напитки от кухните на азиатските народи.

В народната медицина горчивият пъпеш има широка употреба като изпитан лек против диабет. Древната индийска медицина е използвала плода като тонизиращо, слабително и предизвикващо повръщане средство. Освен това, екстрактът от зеления плод се използва като лек за много заболявания, включително диабет, вирусни инфекции, рак, подагра, ревматизъм и чернодробни заболявания. Счита се, че е ефективно средство за прочистване на кръвта от токсини.
В Амазония, местните племена са консумирали чай от листата на растението срещу диабет, морбили, хепатит и трескави състояния, като антивирусно и газогонно средство и за предизвикване на менструация. В народната медицина на Бразилия, горчивият пъпеш е използван за лечение на тумори, рани, ревматизъм, малария и диабет. Външно, той е прилаган като лапа при хемороиди, сърбящи обриви, екзема, проказа и други кожни проблеми.
Народните лечители в Мексико го използват най-вече при диабет, дизентерия, а коренът му има слава на афродизиак. Перуанските билкари го препоръчват за морбили и възпаления от всякакъв характер. В Никарагуа се използва за диабет, треска, кашлица, трескави състояния, инфекции и менструални проблеми.

Горчивият пъпеш съдържа голям брой биологично активни химични съставки, включително тритерпени, протеини и стероиди. Една от съставките му има способността да потиска ензима гуанилат циклаза, който е  причина за псориазис и за разрастването на някои видове ракови клетки. Клинично е доказано, че протеинът момордин показва антиканцерогенна активност срещу Ходжкинова лимфома при животните.

Други протеини в растението са алфа и бета моморкарин и кукурбитацин, които също показват противораков ефект. Създаден е химически аналог на тези протеини, “MAP-30”,  който потиска разрастването на злокачествените тумори. В лабораторни изследвания се доказва, че те противодействат на вируса на СПИН. Горчивият пъпеш  е богат, също така, на стероидни сапунини, инсулино-подобни пептиди и алкалоиди, гликозиди, смоли, желязо, калий, витамин С, бета-каротин и други вещества.
Съвременната медицина доказва, че горчивият пъпеш има действие подобно на инсулина. Десетки изследвания доказват, че той редуцира нивото на кръвната захар и предпазва от усложненията настъпващи вследствие на диабета. Изследване проведено от Индийския Институт за Медицински Науки разкрива, че след четиримесечен прием, екстрактът от плода намалява риска от катаракта (добре познатото усложнение на диабета) със 100%. След пространно проучване, учени от Центъра по Интегративна Медицина към  Харвардския Медицински Институт доказват, че горчивият пъпеш  е едно от най-добрите растителни средства за лечение на  диабета. В друго изследване, американски учени  разкриват, че растението има същия механизъм на действие върху метаболизма на кръвната захар, както и върху инсулина. То редуцира прекомерната продукция на глюкоза в черния дроб.

С течение на времето, учените потвърждават лечебните качества на тази прилагана широко в народната медицина билка. Хранителни добавки под формата на капсули и тинктури се използват от съвременните лекари освен за лечение на диабет, но и за много други заболявания като рак, вирусни инфекции, тумори, псориазис и  висок холестерол.
Горчивият пъпеш подпомага лечението на диабет, язва, гастрит, рефлукс и възпаления на червата, неутрализирайки техния причинител - бактерията Хеликобактер пилори. Има антибиотично действие, което допринася за премахване на усещането за парене и възпаленията, възникнали вследствие на тези стомашни заболявания. Подпомага работата на храносмилателната система и стопира развитието на язва на дванадесетопръстника, киселини, рефлукс, газове в червата и стомаха и възпаления на дебелото черво. Използва се при нарушен метаболизъм и стомашно-чревни смущения, както и при диабет. Горчивият пъпеш притежава тонизиращо действие. Помага при вирусни инфекции, ревматизъм, подагра и чернодробни заболявания. Допринася за пречистване на кръвта от токсини. Използва се и при различни видове възпаления (треска, инфекции, кашлица). Богат е на витамини (А, В1, В2 и С) и минерали - желязо, фосфор, калций, калий и мед. Ефикасен лек е за облекчение на възпаления на хранопровода, фарингит, рани по матката и червата. Намалява коремните болки. Помага за предотвратяване на възпаления на пикочо-половите пътища. 
Горчивият пъпеш е познат още под името момордика и е сочен като плода с най-горчив вкус на земята. Използва се за трайно и сигурно лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт най-вече в Индия, Южна Америка, Далечния Изток, а също и у нас. Действа благоприятно при псориазис и екземи. Укрепва черния дроб. Помага при мързеливи черва, увеличава клетъчната регенерация и намалява нивата на кръвната захар. Препоръчван за честа употреба от лекари, диетолози и здравни експерти, горчивият пъпеш има и още различни приложения:

- Има подобно на инсулина действие - помага при диабет, като намалява нивата на кръвната захар и предпазва организма от увреждания.
- Стимулира храносмилането и облекчава симптомите при запек.
- Има действие на слаб имуномодулатор.
- Повлиява благоприятно различни ракови образувания.
- В Азия се използва за лечение и предотвратяване на малария, въпреки че все още действието на плода е потвърдено само от лабораторни изследвания и не е проучено върху хора.
- Помага при вирусни заболявания. Лабораторни изследвания показват, че може да бъде полезен в борбата със СПИН-а.

Учените предупреждават, че момордиката не се препоръчва за употреба от хора с ниско кръвно налягане, бременни жени, както и по време на кърмене.