КОКОСОВО МАСЛО - ЗДРАВОСЛОВНОТО МАСЛО

Кокосово масло или кокосово олио е продукт, получен от плода на кокосовата палма (Cocos nucifera), разпространена най-вече в тропиците. Получава се от вътрешната месеста част на кокосовия орех, която се нарича копра, чрез метода студено пресоване и филтрация. Полученият продукт е висококачествено, нерафинирано, неизбелвано кокосово масло, което е запазило всичките си полезни качества. Кокосовото масло е естествено наситена мазнина и не съдържа трансмазнини. То е в твърдо състояние под 18°С и се втечнява над 24°С. Устойчиво е на висока температура.

За да бъдем сигурни в качеството, трябва да избираме  студено пресовано и сурово кокосово масло. Ако кокосовото масло е рафинирано и обработено с химикали, то губи ценните си витамини и ензими. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, помага на тялото да се справи с вируси и бактерии.  Намалява вероятността от възпалителни процеси и развитие на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане и висок холестерол, предотвратява атеросклерозата.

Маслото е със снежно бял цвят, с твърда консистенция при стайна температура (до 25C ) и с много приятен, познат на повечето от нас кокосов аромат. Изключително богато е на мастни киселини и в частност лауриновата киселина, която повишава имунитета и унищожава вредните бактерии, вируси и гъбички, забързва метаболизма, което спомага за нормализиране на теглото и тонизира организма.

Кокосовото масло се състои от 90% сурова наситена мазнина, която е под формата на средноверижни мастни киселини. Тези мазнини поддържат имунната система крепка, влияят добре на тироидната жлеза, кожата и осигуряват бърза енергия. Кокосовото масло е рекордьор по съдържание на лауринова киселина, която не се среща в никое друго масло в такова голямо количество. Кокосовото масло е мощен антиоксидант, който подмладява организма и тялото и намалява нуждите от витамин Е. В състава на кокосовото масло има между 86.5 - 90% наситени мастни киселини, 5-6% полиненаситени мастни киселини, 1.5- 2% мононенаситени мастни киселини. 45% от състава му е лауриновата киселина, 17% - миристиновата киселина, 8% -палмитинова, 8% - каприлова, 7% - карпонова и 5% - стеаринова киселина.

Отличителни здравословни качества:

- Помага за контролиране на нивата на холестерола в кръвта

- Отличен източник на енергия за организма

- Подобрява метаболизма

- Подсилва имунната система

Полезни свойства:

Кокосовото масло ускорява метаболизма, помага за поддържането на нивото на кръвната захар, има нисък гликемичен индекс. Кокосовото масло укрепва имунитета, благодарение на лауриновата киселина, която влиза в състава му. Тя притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Кокосовото масло може да намали раковите клетки. Лауриновата киселина, съдържаща се в кокосово масло, намалява 93% от раковите клетки на дебелото черво и то само за 48 часа лечение, показват последните научни изследвания. Кокосовото масло едновременно унищожава раковите клетки и намалява нивото на глутатион, необходим на раковите клетки да се защитават от външни радикали. Лечебните свойства на кокоса отдавна са известни. Той помага при борбата с вирусите, бактериите, гъбичките и паразитите, но е полезен и за подобряване на работата на храносмилателната система и черния дроб. Кокосът подхранва кожата и заздравява раните. Кокосовото масло е един от най-добрите, естествени хидратанти за кожата. Може да се използва самостоятелно и в комбинация с етерични  и други  растителни масла. Известни са проучвания, че при употреба на масло от кокос с цел подхранване и поддържане на косата, се редуцира загубата на протеини в косъма. Маслото влиза в състава на много козметични продукти и е една от основните съставки при направата на сапуни от растителни мазнини. Не съдържа транс мазнини, прекрасно хидратира кожата на тялото през зимата, а през лятото помага за по-равномерен бронзов тен, благодарение на провитамини А, D, Е, К, бета каротин и аминокиселини.

Кокосовото масло се използва все повече и повече за козметични цели, тъй като ефектът му върху кожата и косата е невероятен. Суровото кокосово масло напълно замества всички козметични продукти: от крем за ръце, лосион за тяло, маска за лице до дегримьор и околоочен контур.

УПОТРЕБА НА КОКОСОВО МАСЛО:

1. Кокосовото масло е чудесно за употреба вместо крем за околоочен контур. Намажете зоната около очите с кокосово масло, то има силно хидратиращо действие, успокоява кожата и съдейства за намаляване на фините линии и бръчици.

2. Кокосовото масло може да си използва като крем за лице. Текстурата му е приятна за нанасяне и не оставя досадни мазни следи. Попива бързо и задържа влагата в кожата, като я оставя хидратирана и мека за дълго време.

3. Оказва се, че кокосовото олио може напълно да измести лосиона за тяло. То действа като ефективен овлажнител за всички типове кожа, като в същото време не омазнява и попива бързо. Епилирането изсушава кожата и я прави чувствителна и раздразнена, кокосовото масло се отразява благотворно на кожата и в тази ситуация.

4. Кокосовото масло хидратира кожата в дълбочина и стимулира производството на колаген, т.е. кожата става по-еластична. Затова и кокосовото масло е подходящо за употреба, както в борбата със стриите, така и по време на бременност.

5. Освен че, има лек слънцезащитен фактор (около 5SPF), кокосовото масло е много подходящо и за нанасяне след слънце, тъй като има дълбоко овлажняващо действие. 

6. Кокосовото масло, комбинирано с няколко капки етерично масло от лавандула е ефективен репелент срещу комари и други насекоми.

7. Кокосовото масло е подходящо и за маска на косата. Смесете 2-4 с. л. кокосово масло (в зависимост от дължината на косата) с 4 капки етерично масло според вида на косата и личните предпочитания. Разстелете маслото по цялата дължина на косата и стойте с него около 20-30 минути. За максимален ефект може да спите с маската цяла нощ и да измиете сутринта. Достатъчно е само да увиете косата си с кърпа. За по-лесно отмиване на маската от косата можете да добавите към шампоана 1 ч. л. сода. След това изплакнете с вода, смесена с ябълков оцет в съотношение 3:1. Маската с кокосово масло прави косата мека и ароматна. Може да нанесете кокосово масло в краищата и да стоите около два часа с него. След това изплакнете обилно с вода. Тази маска е подходяща за суха коса с изтощени, накъсани краища. Кокосовото масло има изглаждащ ефект върху косата и прави разресването лесно и приятно. След нанасяне на кокосово масло, косата е кашмирено мека и ароматна.

8. С кокосово масло може да си направим и лесен скраб за тяло. Рецептите са две: кокосово масло и хималайска сол или кокосово масло, кафява захар, канела и кафе.

9. Кокосово масло, намазано върху зъбите и венците, убива микробите в устата и нормализира pH на устната кухина. Смесено със сода за хляб става чудесна паста за зъби.

10. Кокосовото масло е супер храна. Използва се за кулинарни цели – за приготвяне на сурови бонбони, сладкиши, глазури, ястия и печива, добавено в смути, шейк, кафе, топли напитки и др. С характерния си тропически аромат и приятен сладък вкус, кокосовото масло e чудесна алтернатива на краве маслото както в сладки, така и в солени ястия. То подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини, минерали и аминокиселини. Съдържа средноверижни мастни киселини, стероли, витамин Е и др. Когато се съхранява в хладилник е твърдо, но оставено на стайна температура придобива мека, кремообразна консистенция. По тази причина е възможно през лятото да е по-скоро в течно, отколкото в твърдо състояние, без промяна на качествата му. Точката му на горене е 177°C. Използвайте вместо обичайната мазнина за готвене. Кокосовата мазнина е стабилна и не променя качествата си при нагряване на висока температура.

Съхранение: На сухо и хладно място, след отваряне съхранявайте на хладно място и далече от пряка слънчева светлина.