Маточината (Melissa officinalis) е билка от семейство Ментови, която има химически състав, привличащ пчелите. Химичните съединения на билката имат подобни на пчелните феромони, поради което тя привлича летящите насекоми. Всъщност ботаническото име на маточината е “Melissa”, което произлиза от гръцката дума “пчела”.

Маточината е многогодишно тревисто растение и е сред най-лесните за разпознаване билки, както заради характерната форма на листата й, така и поради много специфичния си и изключително свеж аромат на лимон. Маточината или известна под наименованието “лимоновата билка” е пълна с полезни вещества и е богат източник на витамини, минерали и други антиоксиданти, сред които са:  Витамин D, манган, теанин, лутеолин апигенин, монотерпенови гликозиди и много други. Комбинирани, тези химични съединения допринасят много за вашето здраве и спокойно усещане. Може би най-съществен за здравето е фактът, че билката има свойството да се бори със свободните радикали в организма. По този начин ползите от чая от маточина могат да намалят риска от развитие на множество хронични заболявания. Най-добре проученото действие на маточината е седативното – тя действа като природно успокоително средство.

Употребата й в медицината се дължи на нейния успокояващ ефект върху нервната система, мускулите и серотонина, което спомага срещу колебания в настроението, нервност, депресия, психически проблеми, безсъние, хиперактивност при деца. Нейното спазмолитично действие (против спазми) я прави подходяща при проблеми с корема, менструални болки, главоболие и т.н. Комбинацията от нейните действия е полезна за лекуване и подобряване на симптоми на сериозни заболявания (включително и психически). Билката цялостно се счита за безопасна за употреба, въпреки че трябва да се внимава при рязко спиране или интензивна употреба в дълъг период, при проблеми с щитовидната жлеза, или при наближаване на операция. 

Лечебно действие:

Успокоява нервната система, има седативно, хипотензивно, спазмолитично-антиспастично, болкоуспокояващо и антивирусно действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилането, потиска гаденето и повръщането. Маточината има изявено благоприятно действие при широк спектър от проблеми с храносмилането като разстроен стомах, подуване, газове, повръщане, колики, болки и т.н.  Действа благоприятно при алцхаймер, деменция, дефицит на вниманието, хиперактивност и депресия, а редовният прием изостря паметта. Има данни за благоприятно действие на маточината при сърдечно болни — изчезва задухът, отслабват или се прекратяват тахикардията и болките в сърдечната област. При вътрешно приемане се забавя дишането, забавя се сърдечната дейност и се понижава кръвното налягане.

Българската народна медицина препоръчва маточина при неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, климакс, дисменорея, меланхолия, бронхиална астма, повръщане по време на бременност, полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход, високо артериално налягане, виене на свят, коремни болки, тежест в стомаха, главоболие, за усилване на зрението, регулиране на нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, стрес, страх и др. Приложена като гаргара, маточината помага при възпаления на венците и лигавицата в устната кухина. Действа и срещу лош дъх.

Сериозен интерес за бъдещи проучвания будят данните, че маточината проявява и противоракова активност. Досегашните данни сочат, че билката ускорява  апоптозата (клетъчната смърт) на различни типове ракови клетки и може да подпомогне лечението на рак на гърдата, рак на дебелото черво, левкемия и др.

Противопоказания:

Бременни и кърмещи, както и хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза и вземат хормони за регулиране на функцията ѝ, е добре да се консултират с лекар преди да започнат прием на маточина, тъй като билката има силен ефект върху дейността на този орган. Използва се за лечение на заболявания, причинени от хипертиреоидизъм като Базедова болест. Същото важи и за остри чернодробни заболявания, тъй като веществата в маточината влияят на образуването на холестерол и нивата на триглицериди в черния дроб. 

Как да използваме маточина?

Външно приложение: Използва се за налагане на лапи при натъртване, ревматизъм, подуване на млечните жлези при кърмачките, циреи, за жабурене при зъбобол, гъргара при болки в гърлото.

Вътрешно приложение: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 100мл преди храна, 4 пъти дневно.