Овесена слама – полезна информация и употреба

Овесената слама е билка, позната още от древността и се използва за лечение на много болести. Тя съдържа редица полезни вещества - протеин (глутен), сапонини, флавоноиди, стероидни съединения, витамините B1, B2, D, E, каротин, скорбяла и мазнини.  Билката е богата на важни минерали като калций, магнезий и желязо, също и микроелементите силиций и калий.  

Овесената слама спомага за лечение на множество заболявания на нервната система, неврологични болки, множествена склероза и разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност. 

Богатата на калций билка е доказала, че лекува остеопороза, остеопения, възстановява косите, намалява тревожността, подобрява познавателната функция и подсилва сексуалната активност.

Билката Овесена слама се препоръчва при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при заболявания на черния дроб, вода в коремната област, ревматизъм, гуша, скорбут, плеврит, епилепсия, циреи, стомашни и чревни болки. Тя се бори с проблеми като затлъстяване, разширени вени, възпаления на храносмилателния тракт, използва се за лечение на хемороиди. Не трябва да се използва при диспепсия, когато тя е придружена с киселини в стомаха.

Изследванията показват, че овесената слама съдържа противодействащо на туморите съединение beta-sitosterol. Има данни, че вероятността за рак на червата може да се снижи с редовната консумация на овес, което се отнася и за предпазването на организма от злокачествени образувания.  

Билката се използва за лечение на алкохолизъм и тютюнопушене, застрашени от ацетоза, диабетици, авитаминоза, ревматизъм, подагра, аденом на простатата.   Овесената слама се използва също като общо укрепващо средство и противоотрова при натравяне с алкохол, за възстановяване на жизнените сили и като имуностимулатор.  

Употреба:   Вътрешно: 2 с.л. от билката се запарват в 400 мл. вряла вода 2 часа. Прецежда се и се изпива на 3-4 пъти през деня.  

Външно: За бани се прави отвара от 1 кг. билка, която се вари 30 мин в 3-4 л вода. Прецежда се и се прибавя във ваната.