Информация за полезните свойства на черницата може да се намери в древни източници. Практиката и научните изследвания потвърждават тези данни. 


Сред най-ценните качества на това растение са:

  • благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата 
  • благоприятен ефект върху храносмилателната системи
  • възможността за обновяване на кръвта
  • подобряване на умствените способности 
  • укрепване на имунната система
  • Пресни плодове са полезни за анемия
  • помагат за възстановяване на нарушения метаболизъм в организма. 
  • В научната медицина те се използват за хипохромна анемия, която е свързана с гастрит с ниска киселинност на стомашния сок. 
  • Черницата е много полезна при стомашно-чревни заболявания (ентероколит, дизентерия, дисбактериоза) и заболявания на жлъчните пътища.
  • Медицината има опит в лечението на голям брой пресни черници от пациенти с миокардиострофия и сърдечни заболявания. 
  • След курса на лечение пациентите имат отслабени болки, подобряват се сърдечните им функции, намалява се дишането, възстановява се способността им за работа.

Полезни свойства и ползи от плодове на черница


Плодовете на черницата съдържат средно 4,5% желязо. Това е един от основните участници в кръвообразуването. Тези свойства на витамин К и мед значително подобряват тези свойства. Затова те се използват за лечение и профилактика на анемия и кръвни нарушения.


Плодовете на черницата са много по-здравословни от много други плодове и плодове.


По-специално те съдържат:


  • органични киселини: лимонена и ябълчна;
  • макроелементи: калий, калций, фосфор, натрий, магнезий, желязо, цинк, мед;
  • витамини С, В1, В2, В3, А, фолиева киселина


Те премахват храчки, имат противовъзпалително и антипиретично действие, затова се препоръчват при инфекциозни заболявания, включително SARS, грип, бронхит и др. Листата също са много полезни - съдържат танини, етерични масла, флавоноиди, смоли, витамини С и Група Б. 


Редовната и правилна употреба на плодовете укрепва имунната система, насърчава умствената работа, повишава издръжливостта на тялото. Ето защо, те се препоръчват за диетата на активни хора и изчерпването на тялото след продължително заболяване.

Изготвят екстракти за приготвяне на фармацевтични продукти, както и в традиционната медицина.


Възрастните „плодове“ на черната черница съдържат до 25% захари (главно глюкоза и фруктоза), органични киселини, танини, пектини, оцветители и други вещества, каротин, витамини В1, В2, РР, каучук. В "плодове" на черно черница високо съдържание на желязо - до 6,5%.


Черницата е изключително полезно растение.


Черниците съдържат витамини: В1, В2, С, РР, каротин, органични киселини (ябълчна и лимонена), етерични масла, почти 27% от висшите мастни киселини, до 63% от липидите. 


Ценни плодове, съдържащи въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза) и соли на желязо.


Полезни свойства


В резултат на научни изследвания е установено, че използването на плодове на черница в една или друга форма може буквално да вдигне болния на крака. Ползите за здравето на плодовете са както следва:


  • повишава устойчивостта към вирусни заболявания;
  • съставът на кръвта се актуализира;
  • намалява тромбозата;
  • процесите на стареене се забавят;
  • мозъчната активност се подобрява;
  • черният дроб се почиства от токсини и шлаки;
  • повишена острота на зрението;
  • възпалителни процеси изчезват;
  • укрепва сърдечния мускул;
  • подобрява апетита;
  • намалява нивото на лошия холестерол;
  • отскача тегло;
  • косата и ноктите стават по-силни.



Противопоказания и увреждане на тялото черница


Плодът на черницата е противопоказан в случай на свръхчувствителност на организма. Дори минималната консумация може да предизвика силна алергична реакция.

По същата причина те не се препоръчват за деца под 1 година. След тази възраст, за да се минимизира вредата, продуктът се въвежда постепенно в диетата.

Ограничението при употреба се препоръчва при диабет, хипертония, противопоказания са улцерозна и остра патология на стомашно-чревния тракт. В случай на хронични заболявания е необходимо да се консултирате с лекар преди употреба.

Плодовете на черницата не трябва да се приемат на празен стомах, измиват се със студена вода и се смесват с други продукти.

Плодове от черница могат да предизвикат алергии, те не могат да се консумират на празен стомах, да пият студена вода