Думата произлиза от арабската дума “kharrub”, в превод - “бобови шушулки”.

Рожкови са дървета, растящи без особени проблеми в изключително тежки климатични условия. Те са устойчиви на суша и бедна почва. Днес са разпространени из цялото Средиземноморие, докато преди години се отглеждали основни в Северна Африка.

Ядивната шушулка на рожкова съдържа високи количества захар. Когато узрее, тя се изсушава или пече. От нея се произвеждат брашно, сиропи, захар, меласа и заместители на какаото. Шушулките рожков се използват като алтернатива на шоколада. Те обаче са много по-полезни, тъй като в тях липсват вредоносни съединения като кофеин, теобромин и фенилетилами, които причиняват мигрена и алергични реакции.

Тези съставки са и токсични за кучета и котки. Съдържащите се в него танини го правят ефективен срещу острата диария при деца.

В рожковите се съдържа истински букет от витамините A, B, B1, B2, B3, B6, C, D, E. Освен това шушулките са богати на микроелементите калций, желязо, калий, магнезий, манган, натрий, фосфор, цинк, диетични фибри и 8% протеин. Съдържа 3 пъти повече калций от млякото. 

В тях се откриват големи количества фибри и пектин, които спомагат за регулирането на метаболизма и премахването на токсините от тялото.

Здравословни ползи от рожков:

Отслабване

Заместването на шоколада с рожков може да ви спести стотици калории, до голяма степен свързани с ниското съдържание на захар и мазнини.

Насърчава здравето на сърцето

Само за две супени лъжици рожков прах постигате средно шест процента от общите дневни нужди от фибри. Получаването на достатъчно фибри показа, че намалява нивата на холестерола, в крайна сметка намалява риска от сърдечни заболявания.

Насърчава здравето на червата

Употребата на рожков може да насърчи редовността на червата. Освен това се предлага уникалното съдържание на танин в рожков, за да се предотврати развитието на вредни бактерии в червата.

Управлява кръвната захар

Рожков е особено полезен при управлението на кръвната захар, тъй като предлага сладък вкус с по-малко количество захар в сравнение с неговия роднина, произведен в търговската мрежа.

Поддържа силата на костите

В сравнение с шоколада, рожков предлага двойно повече калций. Адекватният прием на калций е добре известен със своята роля в поддържането на костите. Смесете рожков в мляко за здравословна, богата на калций версия на шоколадово мляко, без добавени захари, които най-често се предлагат в шоколадови сиропи.

Рожков при диария

Рожковът е ефективен за намаляване на продължителността на симптомите на диария, ако се приема заедно с перорален разтвор за рехидратация.

Намалява холестерола

Рожковът с високо съдържание на фибри е ефективен за понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Също така подобрява съотношението между HDL и LDL в кръвта.

Има антидиабетна активност

Рожковът има способност за понижаване на инсулина, което може да бъде полезно за управление на диабет тип 2.

Съдържа антиоксиданти

Смята се, че рожковът е богат на антиоксиданти. Използва се за възстановяване и предотвратяване на увреждане на клетките от свободните радикали.

Има противогъбично и антибактериално действие

Прах, направен от рожкови шушулки и семена, се използва като противогъбично, антибактериално средство при лечение на рани и други кожни заболявания.

Има обезболяващо действие

Смята се също, че рожков облекчава болката. Рожковът може да предотврати анемия, да облекчава кашлица и грип. Рожков е богат на фосфор и калций и се използва за профилактика и лечение на остеопороза.