Какво е спирулина?

Спирулина е микроскопично синьо-зелено водорасло с многогодина история. Преди повече от 6000 г.  Ацтеките и Маите, които са живяли на територията на днешно Мексико са познавали тайните на водораслите Спирулина. Днес тази удивителна суперхрана е утвърдена като една от основните храни за астронавтите на НАСА. Спирулина е естествено богата на протеини, витамини, минерали, уникални антиоксиданти и съдържа всички осем незаменими аминокиселини, които могат да бъдат набавени само чрез храната. Позната е под няколко различни форми на пазара - спирулина на прах, спирулина таблетки, спирулина на капсули и жива спирулина. Нестихващата популярност на тези водорасли се дължи на огромната им хранителна стойност. Почти 70% от състава им е пълноценен растителен протеин, а останалата част – в голяма степен от незаменими мастни киселини. Спирулината съдържа значителни количества от следните основни хранителни вещества:

Протеини: всички биологично активни аминокиселини;

Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен, цинк;

Витамини: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), С, Е, К, естествен фолат (фолиева киселина), холин;

„Добри“ мазнини: линоленова киселина (LA), алфа-линоленова киселина (ALA), гама-линоленова киселина (GLA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Микроводораслото е известно с редица ползи за човешкия организъм - спомага за подобряване на имунната функция, подпомага чревния баланс, подкрепя хемоглобина, има противовъзпалителна и антиоксидантна активност и много други ползи. Спирулината съдържа 4 пъти повече антиоксиданти в сравнение с боровинката.

Фикоцианинът е друг естествен дар, съдържащ се в спирулината. Това е пигмент, който се съдържа само в синьо-зелените водорасли и има функцията да стимулира нервната и имунната система, подпомага доброто усвояване на хранителните вещества, преустановява растежа на раковите клетки. Фикоцианинът е един от най-важните ферменти на Спирулината (20% от всички други в нея) със способността да се преобразува в хлорофил, освобождаващ кислород и в хемоглобин за лесно усвояване на желязото.

Спирулина е храната с най-богато съдържание на бета-каротин (познат като витамин А), както и пълен спектър от десет вида смесени каротеноиди, които работят синергично за преодоляване на оксидантния стрес. Тя е чудесна храна за тези, които искат да подобрят здравето на очите си – количеството бета-каротин, съдържащ се във водораслото е с десет пъти повече в сравнение със съдържанието му в морковите.

Спирулина, между другото, е прекрасен източник на лесно усвоимо органично желязо, с цели 50 пъти повече от суровия спанак. Всеки 10 грама Спирулина доставят 70% от минималната дневна доза желязо. Освен това е щедра на магнезий (повече от орехите), калий (повече от бананите), калций (повече от прясното мляко), фосфор, манган, цинк, йод. Спирулина има много богато съдържание на витамин B12, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, D, E и K.

Ефективна подкрепа при лечение и превенция

Благодарение на уникалния си състав и изключителна биосъвместимост с човешкия организъм, Спирулината се използва не само като суперхрана за тонус и енергия, а и ефективно подпомага лечението на:

– захарен диабет

– астма

– нефротичен (нефрозен) синдром

– желязодефицитна анемия

– нарушения на стомашно-чревния тракт

– хормонални дисфункции

– вирусни заболявания

– преждевременно стареене

– отпадналост и хронична умора

– понижени умствени способности

– проблеми с менструалния цикъл и менопаузата

– незадоволително състояние на кожата и косата

– сърдечно-съдови заболявания

– стрес и депресивни състояния

– нарушена сексуална активност

– обмен на веществата

– недостиг на витамини и микроелементи

– радиационни въздействия и шлака в организма

– чернодробни заболявания

Спирулина като катализатор на мозъчната функция и памет

В допълнение към богатия си хранителен профил, Спирулина подпомага предпазването на мозъка от увреждане от свободните радикали, като увеличава активността на два ензима: каталаза и глутатион пероксидаза. За разлика от обикновените антиоксиданти, които могат да неутрализират само отделни свободни радикали и след това стават неактивини, тези ензими поддържат неутрализацията, докато са снабдени с подходящите витамини и минерали. Когато функционират правилно, тези ензими правят мозъка много по-устойчив на стареене.

Спирулина подобрява паметта

Приемането на Спирулина може да помогне за подобряване на капацитета на паметта. Това е така, защото тя предпазва когнитивните системи и стимулира нервната система, което от своя страна ни помага да поддържаме настроението си стабилно и да намалим стреса. Редовният прием на Спирулина помага на мозъка да се обучава много по-бързо и ефективно.

Спирулина релаксира мозъка

Една от основните съставки в спирулината е триптофанът, който синтезира други протеини и балансира нервната система. Триптофанът е аминокиселината, която е ключът към производството на серотонин, хормонът на щастието в тялото ви. Този хормон, от своя страна, помага за регулиране на настроението, стреса и апетита. Освен серотонин триптофанът участва и в синтеза на мелатонин в тялото – основният хормон за регулиране на циклите на съня. За нещастие телата ни не могат да произвеждат триптофан сами и ето защо е толкова важно да си го набавим чрез храната. Консумирайки Спирулина ние поддържаме високи нива на триптофан в организма и това е чудесен начин за предотвратяване на проблеми като безсъние, депресия и тревожност.

Спирулина с ползи като невропротектор за мозъка

Спирулината е невропротектор. Какво означава това? Това означава, че Спирулина може да е добър начин за подпомагане на на борбата с болести, свързани с когнитивната система: Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения, усложнения от тежки мозъчни сътресения. В мозъка ни се натрупват много вредни тежки метали и токсини през живота ни. Последните научни изследвания показват, че тези токсини могат да доведат до когнитивни заболявания. Благодарение на високите си нива на хлорофил, спирулината е чудесна храна за пречистване от тежки метали и токсини, което може да доведе до подобряване на мозъчната функция и предпазване на невроните от увреждане.

Спирулина и Алцхаймер

Ползите от спирулина включват също защита от болестта на Алцхаймер, чрез намаляване на нивата на амилоид-бета протеини в мозъка. Хората с болестта на Алцхаймер имат необичайно високи концентрации на този протеин, който се натрупва в мозъка и води до тежка загуба на памет и други проблеми. Проведени са изследвания, в които се установява, че хора приемащи Спирулина постигат по-високи резултати на тестовете за памет и изследване на различни мозъчни функции.

Спирулина в борбата срещу инсулта

Доказано е също, че тези синьо-зелени водорасли намаляват мозъчното увреждане в следствие на инсулт. Механизмът за това е сложен, но противовъзпалителните ефекти на Спирулина по същество позволяват повече кръв да достигне до мозъчните клетки на жертвите на инсулт, което води до спад в нивата на клетъчна смърт.

Спирулина намалява риска от емболия

Eмболиите и мозъчната исхемия означават недостатъчен приток на кръв към мозъка. Спиране на притока на кръв до мозъка дори само за 10 секунди води до по-малко поток на кислород към мозъка, най-честата причина за мозъчен инсулт. Следва загуба на съзнание и други сериозни последици. Индийският технологичен институт в Делхи установи, че малки дози Спирулина могат да помогнат за защита на нервната система на плъхове, които са изложени на големи количества свободни радикали. Този лабораторен тест показва колко ползи има от Спирулина за предотвратяване на емболии.

Приемът на водорасли Спирулина намалява симптомите на ринит и астма

Спирулина също така потиска създаването на Th2 клетки, част от имунната система, която може да допринесе за възпаление. В случай на ринит, астма или алергии, възпалението може да бъде ненужна свръхреакция на полени или други дразнители. Чрез намаляване на възпалителния отговор и отпускане на дихателните пътища, Спирулина може да осигури известно облекчение. Освен това, проучвания върху животни показват, че Спирулина отпуска артериите и намалява риска от атеросклероза. Доказано е, също така, че Спирулина намалява нивата на т.нар. лош LDL холестерол и триглицеридите, което понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Спирулина може да подобри функцията и да намали вероятността от евентуални проблеми с черния дроб, въпреки стареенето

Пероралното приложение на спирулина влияе като естествен пребиотик и е в състояние да регулира стомашно-чревната микрофлора, както и да активира имунната система, което от своя страна може да влияе ползотворно на състоянието на черния дроб и дори да спомогне за отшумяване на чернодробното възпаление.

Спирулина дава енергия

Спирулината е с много ползи и за спортистите, защото помага на мускулите ви да се възстановяват по-бързо след тренировка. Освен това е изключително мощен антиоксидант, който помага много в борбата с оксидативния стрес. Ежедневната консумация на Спирулина води до повишаване на енергийните нива. Ето защо тя се препоръчва, както за спортисти, така и за начинаещи.

Всички тези факти ни дават основание да смятаме Спирулина за една от суперхарните с най-голяма полза за човешкия организъм. 

Веган Протеин

Спирулина добавя пълноценен протеин към всяка веган диета. Изключително лесно храносмилаема и питателна, спирулина е богат източник на растителен протеин, до 68% в сухата маса спирулина на прах.

Антиоксидант

Алкална по природа, спирулина предпазва тялото от оксидантен дисбаланс. Съдържа нутриенти, които елиминират тежки метали и катализира процесите по възобновяване на клетките и прочистване в организма.

Биостимулант

Със своите антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства, спирулина естествено укрепва имунитета, регулира кръвната картина, високия холестерол и действа антиканцерогенно.

Витализатор

Спирулина активира възстановяването при хронична умора, подобрява паметта, редуцира депресивните състояния, стреса, алергиите и кожните проблеми. Редовният прием стимулира постигането на оптимални нива енергичност и жизненост.