Маслото от иланг-иланг се получава от красивите звездовидни, жълти цветове на тропическото дърво Кананга. То е характерен вид за страни като Индия, Филипините, Малайзия, Индонезия и части от Австралия. Приготвят се няколко вида етерично масло чрез парна дестилация. Маслата се различават по интензитета на аромата, който е плодов, цветен и наистина богат.

Любопитни факти от миналото

В Индонезия цветове от иланг-иланг се поръсвали върху леглото на младоженците, за дълъг, щастлив и плодовид семеен живот. Във Филипините етеричното масло пък се използва и до днес от лечители като основно средство за справяне с порязвания, изгаряния и ухапвания от насекоми и змии.

На Молукските острови маслото се използвало за направата на чудодейна помада за коса. В началото на 20 век, след като лечебните му свойства са открити от френски химик, иланг-иланг започва да се използва и като мощно лекарство срещу инфекции на червата, както и за тиф и малария.

Здравословните ползи от иланг-иланг

Въпреки че изследванията върху здравословните ефекти от употребата на етеричното масло от иланг-иланг са ограничени, има доказателства, че то може да предложи определени ползи. Ще разгледаме най-важните от тях:

  • Намалява стреса - Етеричното масло от иланг-иланг действа като леко успокоително и е чудесно средство за релаксация и борба с безпокойството. Понижава стресовата реакция на организма чрез намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Ако се чувствате претоварени и изтощени, опитайте да разтворите няколко капки етерично масло от иланг иланг в дома си, което ще ви помогне да се отпуснете. Можете също да смесите няколко капки с друго масло и да масажирате врата и китките си. Това също ще успокои всяко нервно напрежение.
  • Намалява кръвното налягане - маслото от иланг-иланг подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане. Като цяло е много ефективно в подкрепа на сърдечно-съдовата система. Успокоителните му качества могат да помогнат за регулиране на сърдечната честота и успокояване на нервната система. За да постигнете всичко това, просто смесете 1 капка етерично масло с масло по избор и масажирайте над сърцето за облекчение.
  • Иланг-иланг подобрява настроението - При вдишване иланг-иланг има положителен ефект върху настроението поради способността му да действа върху частите в мозъка, които отговарят за обонятелната система. Етеричното масло може да помогне за насърчаване на чувството на радост и лекота, като същевременно освобождава от негативните емоции. Можете също така да добавите няколко капки към ваната си, за да увеличите енергията, да се преборите с умората и да насърчите позитивното настроение.
  • Подхранва кожата и косата - Благодарение на своите антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и антисеборейни свойства, етеричното масло от иланг-иланг помага за лечение на различни състояния на кожата. Смесете с кокосово масло или масло от жожоба и нанасяйте ежедневно върху лицето и шията. Можете също така да добавите няколко капки към душ гела си за тяло, за да подхранвате естествено кожата ежедневно. Известно е също, че иланг-иланг подобрява състоянието на косата, подобрява дебелината и блясъка на косъма. Смесете няколко капки етерично масло от иланг-иланг с кокосово масло и масажирайте в скалпа веднъж седмично.
  • Действа като афродизиак - Маслото от иланг-иланг може да послужи и за подобряване на либидото и засилване на романтиката в спалнята, благодарение на мощните си релаксиращи и успокояващи качества. За да извлечете ползите от етеричното масло, опитайте да добавите няколко капки към ваната, включете го като основна съставка в успокояващ и чувствен масаж. Можете дори да поставите няколко капки върху чаршафите си, преди да скочите в леглото.
  • Влияние върху други биологични фактори - В ароматерапията се смята, че вдишването на етерично масло от иланг-иланг (или абсорбирането му през кожата) предава съобщения до частта на мозъка, която контролира емоциите и цялата лимбична система. То може да повлияе и на редица биологични фактори, включително сърдечната честота, нивата на стрес, кръвното налягане, дишането и имунната функция.

Възможни странични ефекти от употребата на иланг-иланг

Важно е да споменем, че маслото от иланг-иланг съдържа няколко алергена, като изоевгенол. Той може да бъде дразнещ за кожата, когато се прилага локално и да причини дерматит. Както при всички етерични масла, не трябва да нанасяте самостоятелно иланг-иланг върху кожата. Трябва да го смесите с друго масло, преди да го използвате върху голяма площ на тялото, лицето или скалпа. Внимание маслото от иланг-иланг е изключително отровно за кучета и котки. Не го прилагайте върху кожата, лапите или козината на вашия домашен любимец и не забравяйте да го използвате там, където вашият домашен любимец може да го оближе или вдиша. В момента иланг-иланг се счита за безопасно средство, когато се използва като хранителна добавка. Ако обаче сте алергични към някоя от неговите съставки, може би е най-добре да го избягвате напълно под всякаква форма. Консултирайте се с лекар преди употребата му при наличие на сериозен здравословен проблем.