Маслото, което се извлича от черните семенца на растението Nigella Sativa, действа антивирусно, противовъзпалително, обезболяващо и е най-подходящата природна профилактика в сезона на настинките. Страхотен стимулант за имунната система, нашето масло от черен кимион идва от Египет, където е известно като „течното злато на фараоните“.

Маслото помага при лечението на бронхити и на проблеми с отделителната система. Препоръчват го също при диария и различни отклонения в работата на стомашно-чревния тракт, за облекчаване на дишането при бронхиална астма, при запушен нос, спомага в лечението на настинки и грип.

С масло от черен кимион могат да се стабилизират стените на кръвоносните съдове – системната му употреба повишава тяхната еластичност, намалява риска от образуване на тромби и склеротични плаки, неутрализира спазми на кръвоносните съдове, предпазва от възпаления в сърдечно-съдовата система. Върши добра работа при профилактика и комплексни терапии на варикоза, тромбоза, тромбофлебит, вегетативно-съдова дистония, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, болести на сърдечно-съдовата система от възпалителен характер.

Притежава антибактериални, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много други свойства! Помага при различни видoве алергии, астма, синузитОблекчава болката (главоболие, колики, менструални болки,мигрена). Предпазва и забавя разрушителната оксидация на клеткитеПонижава температурата, облекчава мускулни спазми и схващанияСтимулира уринирането и освобождаването от задържана вода. Понижава кръвната захар и холестеролаПодобрява кръвообращението и кръвното наляганеТонизира тялото и стимулира сексуалната активност.  С високо съдържание на полиненаситена линолова киселина, която не може да се синтезира в организма, тя допринася за мембранния метаболизъм на човешките клетки. Продуктът съдържа и вече изброените омега киселини, което го прави добър вариант за поддържане на кожата.

Препоръчителен дневен прием: Маслото е подходящо за вътрешен и външен прием

  • За деца над 7 години: половин чаена лъжичка дневно, добавена към топла напитка половин час след хранене;
  • За възрастни: по една чаена лъжичка два пъти дневно – 20 минути след хранене.
  • Продължителността на един курс е 3-4 месеца.
  • Следва двумесечна пауза и при необходимост схемата се повтаря.
  • Маслото е подходящо за масаж на цялото тяло и лицето.
  • При хипертония може да се използва следната рецепта: смесват се по 100 мл течен мед, масло от черен кимион и прясно изцеден лимонов сок. Сместа се държи в хладилник и от нея се взема два пъти дневно по една супена лъжица.

Препоръчителният дневен прием ( = 75 капки) осигурява: 1.500mg масло от черен кимион, полиненаситени мастни киселини 880mg, от които 850mg линолова и линоленова киселини, 234mg наситени мастни киселини.