Оцетът от кайсии е натурален ферментирал продукт, получен чрез двойна ферментация на добре узрели кайсии. Първоначално плодът ферментира в алкохол (подобно на вино), след което се подлага на втора ферментация с помощта на оцетнокисели бактерии, превръщащи алкохола в оцетна киселина. Полученият оцет съчетава богатия аромат и вкус на кайсиите с техните хранителни и лечебни свойства.

СЪСТАВ

Органични киселини: оцетна, ябълчена, лимонена

Минерали: калий, магнезий, фосфор, желязо

Витамини: A, C, E, B-комплекс (в по-ниски концентрации след ферментация)

Антиоксиданти: бета-каротин, ликопен, полифеноли

Ферменти и пробиотици (ако е нефилтриран и суров)

Пектин: естествен разтворим фибрин, подпомагащ храносмилането

Аминокиселини: поддържат клетъчния метаболизъм

ПОЛЗИ И ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ

Подобрява храносмилането

Кайсиевият оцет стимулира отделянето на стомашни сокове и ензими, които улесняват разграждането на храната. Той също така подпомага чревната микрофлора, особено ако се консумира суров и нефилтриран.

Антиоксидантна защита

Богатото съдържание на бета-каротин и полифеноли се бори със свободните радикали, като така предпазва клетките от стареене и увреждане. Антиоксидантите подсилват имунната система.

Регулира нивата на кръвна захар

Както и ябълковият оцет, така и кайсиевият може да спомогне за намаляване на гликемичния индекс на храните и стабилизиране на нивата на кръвната захар след хранене.

Подпомага отслабването

Оцетът намалява апетита и регулира метаболизма на мазнините, особено при прием преди хранене. В комбинация с балансирано хранене, той може да ускори редуцирането на телесно тегло.

Детоксикиращо действие

Кайсиевият оцет подпомага черния дроб и бъбреците в процесите на пречистване на организма от натрупани токсини.

Поддържа здрава кожа и коса

При външна употреба действа освежаващо, тонизиращо и регулира pH-то на кожата. Също така може да се използва като естествен балсам за коса, придавайки ѝ блясък и мекота.

Сърдечно-съдова подкрепа

Кайсиевият оцет съдържа калий – ключов минерал за здравето на сърцето, подпомагащ баланса на кръвното налягане.

Повишава енергийните нива и цялостната жизненост

Осигурява важни витамини и минерали от кайсиите

НАЧИНИ НА УПОТРЕБА

Вътрешен прием

Дневна доза: 1–2 чаени лъжички разтворени в чаша топла вода (по желание с мед), 20–30 минути преди хранене.

Курсово приемане: 2–4 седмици, с почивки между циклите.

Кулинарна употреба

Подходящ за салати, маринати, сосове, студени супи.

Комбинира се отлично с мед, зехтин, горчица, чесън.

Външна употреба

За кожа: разреден с впда 1:3 като тоник против акне и омазняване.

За коса: 1 супена лъжица оцет в 1 чаша вода – след измиване за блясък и омекотяване.

При ухапвания и раздразнения: компреси с разреден оцет облекчават сърбеж и възпаление.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ВНИМАНИЕ

Да не се консумира неразреден – може да увреди зъбния емайл и стомашната лигавица.

При гастрит, язва, чувствителен стомах – консултация с лекар.

Да се внимава при прием на лекарства за диабет, високо кръвно или диуретици.

Бременни и кърмачки – само след медицинска консултация. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Оцетът от кайсии е ценен дар от природата, който съчетава вкусови качества с полезни действия върху здравето и красотата.При правилна и умерена употреба, той може да бъде чудесен помощник за храносмилането, енергията, имунната система и кожата. Избирайте натурален, суров и нефилтриран кайсиев оцет за максимален ефект.