Всички знаем колко вкусни, ароматни и полезни са плодовете на черешата, но колко от вас са чували за невероятните ползи за здравето от дръжките им? Те съдържат ценни масла и калиеви соли, които имат диуретично, противовъзпалително, детоксикиращо и сърдечно-укрепващо действие. В състава им се отличават също минералите, особено калият. Богати са на витамини, фибри и флавоноиди с антиоксидантно действие. В съдържанието им ценни са и антоцианините.

В дръжките на черешите някои съставки са повече като количество, отколкото в самия плод. Използват се обикновено сушени, но може да се приготви чай и от пресни дръжки.

В народната и алтернативната медицина основно се използват заради диуретичният им ефект, пречистващ тялото от токсини и намаляващ отоците. Дръжките от череши се ползват като помощно средство при нередовна и болезнена менструация, полова слабост, простатит, профилактика и лечение на чернодробни болести като цироза, при възпаление за изчистване на пикочните пътища от бактерии, помагат за пречистване на бъбреците и кръвта, повлияват ползотворно бъбречните кризи (от пясък и камъни в бъбреците), пристъпите на подагра, запека, ревматоидния артрит, възпаленията на горните дихателни пътища, задържането на вода. Дръжките от черешите се препоръчват като средство за регулиране на метаболизма и оттам за намаляване на теглото и редуциране на целулита. Подобряват и изпразването на червата, което също работи в тази посока. Освен това, чаят може да помогне за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретера или да ги отстрани от тялото. Помага за облекчаване на болките в костите и ставите.

Благодарение на антиоксидантното си действие, чаят от черешовите дръжки неутрализира свободните радикали, помага за укрепване на имунната система, осигурява защита срещу инфекции. Чаят премахва чревните паразити, пропъжда умората, успокоява гладката мускулатура и нервите. С високото си съдържание на антиоксиданти, той подпомага имунната система на организма и повишава устойчивостта му срещу заболявания. Превенция на сърдечно-съдови заболявания. Приемайте превантивно при проблеми със запек (предотвратява хроничния запек), подуване на корема и симптоми като „тежки крака“. Полезните съставки в дръжките също така подобряват еластичността на кожата.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За направата на чай са нужни шепа дръжки (2 с.л. нарязани дръжки) в прясно или сушено състояние, които се сваряват за 3 минути в литър вода. След 1 час чаят се прецежда и се пие по малко през целия ден, по желание подсладен с мед.

Може да се приготви и студен чай от дръжките смесени с коприва:

В 200мл кипяща вода се слагат 1,5г дръжки от череши и толкова коприва. Запарват се 8 мин, чаят се прецежда и изпива, по желание подсладен с мед.

Можете да консумирате чай от черешови дръжки по всяко време на деня според вашите лични предпочитания. Но за да усетите по-интензивно диуретичното му действие (за хора, които нямат стомашни заболявания) е желателно да приемате чая на гладно, особено преди вечеря.

Трябва да се отбележи, че всички тези ползи важат за здрави хора. Компонентите в черешовите дръжки могат да представляват риск за хора, които приемат лекарства, съдържащи наркотични вещества и имат хронични заболявания. Поради тази причина хората с хронични заболявания не трябва да започват интензивна консумация на каквито и да било билкови чайове, без консултация с лекар или фармацевт.

Консумацията на чай от черешови дръжки при кърмещи майки може да предизвика промяна във вкуса на кърмата. Поради тази причина на бременните и кърмещите майки не се препоръчва да консумират чай от черешови дръжки.