СЛЕЗ - БИЛКИТЕ НА МАРИЯ ТРЕБЕН

ЧАЙ ОТ СЛЕЗ

Като чай, слезът се е доказал предимно при възпаление на слизестите ципи вътре в организма, при гастрит, при възпаления на слизестите ципи на пикочния мехур, на стомашно-чревния канал и на устната кухина, както и при язви в стомаха и червата. За тези заболявания може да се приготви и супа от листата на слез и ечемик. Първо обаче се слага ечемикът да се свари и когато той изстине, се прибавят листата от слеза.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА СЛЕЗА

Слезът се препоръчва много и при затлачване на белите дробове, бронхит, кашлица и силна пресипналост, както и при ларингит, възпаление на сливиците и пресъхнала уста. Слезът се слага да пренощува в студена вода, за да не се загубят слизестите му вещества. Леко затоплени, на ден се пият две до три чаши на глътки. Слезът лекува дори извънредно упорита и често пъти считана за нелечима белодробна емфузия, която понякога предизвиква много силен задух. Изпиват се минимум по три чаши на ден, както се споменава по-горе, а прецедените и добре затоплени листа и цветове се слагат като компреси за през нощта върху бронхите и белите дробове.

БАНИ СЪС СЛЕЗ

Много ефикасни се оказват бани и компреси на очите с хладък чай от слез при явяващото се рядко пресъхване на слъзната течност, която води болния до известна безпомощност. Миения с хладък слез действат благоприятно при сърбящи и парещи алергии на лицето. Външно слезът се прилага при рани, циреи, подпухнали ходила или ръце, произтичащи от счупвания и възпаления на вените. В тези случаи се правят бани на ходилата или ръцете.

ПРИ ПОДПУХНАЛО - ОТОЦИ

Подпухнало, отворено ходило не бива да се търпи, даже и да е стар човек. И тук помагат бани със слез в комбинация с пресни листа от остролист жиловлек. Последните, добре измити и както са влажни, се слагат върху отворената рана. За една нощ раната се затваря и никога повече не се отваря, даже и да е от десет или петнадесет, та и повече години. Ако страдате от такава отворена рана, то вслушайте се в съвета ми за пресните листа от остролист жиловлек. Ще има да се чудите, как бързо раната ще се затвори. А при четенето на тези редове не си мислете: "Ама тук госпожа Требен здравата преувеличава!". Всичко това аз твърдя въз основа на насъбрания от мен опит.

ПРИ ЛАРИНГИТ И ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ОБРАЗУВАНИЯ НА ЛАРИНКСА

Добрият ни слез следователно оправя не само ларингити, но и злокачествени заболявания на ларинкса. За такива случаи се слагат да пренощуват два и половина литра (на четвърт литър вода една препълнена чаена лъжичка билки) и това е дневната доза. На сутринта тя леко се затопля и се съхранява в предварително изплакнат с вряла вода термос. На ден се пият на глътки четири чаши чай, а останалото се използва за гаргара. При сухота в устата, фаринкса и носа, която често дразни болния, се правят също много гаргари и изплаквания с чай от слез. Бани и компреси с този чай се прилагат с успех и при обезсълзени очи.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Приготвяне на чай: Само накисване в студена вода! Една препълнена лъжичка от слеза се слага в в 1/4 литър вода и се оставя да пренощува, а на сутринта леко се затопля. Бани на краката и ръцете: Две препълнени шепи слез се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра студена вода. На следващия ден водата се затопля да необходимата температура за ръцете и краката, които се киснат в нея в продължение на 20 минути. Затоплена отново водата може да се използва още два пъти. Компреси: Остатъците от чая се затоплят леко в малко вода, с ечемичено брашно се разбъркват на каша, намазват се върху ленено парче и се налагат топли.