Черения кимион (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение, което се причислява към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Използва из цял свят в кулинарията и като лечебна билка, за която се казва, че "лекува всичко, освен смъртта".

Маслото от семената на черния кимион (Nigella Sativa), наричано още “течното злато на фараоните” се използва за лечебни цели още от древността. Черният кимион произхожда от Азия и няма нищо общо с другия обикновения кимион. Семената му се използват с лечебна цел и като подправка. Наричат го още “лек за всичко”, защото съществуват доказателства и изследвания, че оказва въздействие при лечението на много болести – от алергии до рак.

Тук ще спомена едни от основните положителни ефекти на Черният кимион, а именно :

повишава жизнеността;

- оказва подкрепа на доброто физическо състояние;

- стимулира производството на костен мозък и клетки на имунната система;

- унищожава вируси, бактерии и гъбички;

- повишава имунитета и има проучвания за защитно действие срещу Covid 19 - линк към статията за проучването  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7361316/

- активира и регулира синтеза на необходимите хормони;

- предпазва здравите клетки от увреждащото действие на вредните патогени;

- унищожава туморни и ракови клетки;

- активира защитните сили на организма, безвредно и без странични ефекти;

И това е само част от списъка с полезни действия на растението.

Черният кимион съдържа над 100 активни съединения, аминокиселини, витамини, микроелементи и минерали.

Маслото от черен кимион съдържа три ценни фитохимикала, а именно:

- Тимохинон, тимохидрохинон и тимол, които показват изключителни противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, аналгетични и детоксикиращи свойства.

- Тимохинон, активната съставка в семената на черния кимион, е известен със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства, които дават добър резултат при енцефаломиелит, диабет, астма и рак. Освен това той предпазва черния дроб и спомага за пречистването му от токсини. Той е сред най-добрите противогъбични съединения, като проявява активност срещу всички тествани дерматофити и дрожди.

- Тимохидрохинонът е един от най-мощните природни инхибитори на ацетилхолинестеразата (AChE) на планетата. Потискайки ензимната активност на ацетилхолинестеразата, тимохидрохинонът увеличава времето, през което невротрансммитера ацетилхолин остава активен в мозъка, с което се оказва полезен при редица заболявания, като болест на Алцхаймер, аутизъм, глаукома, деменция, миастения гравис, дегенеративни заболявания на нервната система, шизофрения, болестта на Паркинсон и други.

- Тимолът по своята структура е монотерпен, което обяснява неговите антибактериални и антинеопластични свойства. Той е изключително ефективен срещу плесени, вируси и повечето бактерии. Резултатите от проучване, проведено в Jawaharlal Nehru Medical College показват ефективността на черния кимион при резистентните на антибиотици щамове от бактерии и вируси. Редица щамове от бактерии и вируси стават резистентни на антибиотиците и практически невъзможни за лечение. Според проучването – 97 на брой от изследваните 144 резистентни на антибиотици щамове, са били инхибирани от маслото на черния кимион. При проучването се установява, че маслото от черен кимион е особено ефективно срещу резистентните към много лекарства щамове на P. aeruginosa и S. aureus.
В друго изследване, публикувано в Egyptian Journal of Biochemistry and Molecular Biology, учените изследвали ефективността на тимохинона, тимохидрохинона и тимола срещу 30 човешки патогена и установили, че: – всеки един от трите фитохимикала показва 100%-во инхибиране на патогените – тимохинонът е най-доброто противогъбично съединение срещу всички тествани дерматофити и дрожди, следвано от тимохидрохинона и тимола – тимолът е най-доброто противогъбично средство срещу плесени, следвано от тимохинона и тимохидрохинона.
Хърватски учени изследват антитуморната активност на тимохинона и тимохидрохинона, и откриват, че двата фитохимикала, съдържащи се в маслото от черен кимион могат да доведат до 52% намаляване на туморните клетки. Изследванията показват, че благодарение на мощните фитохимикали и противовъзпалителни съединения, както и на високото съдържание на антиоксиданти, маслото от черен кимион помага да се индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) при рак на гърдата и кръвта, както и при мозъчни туморни клетки.

Освен това, изследователи от Sidney Kimmel Cancer Center в Jefferson Health установяват, че маслото от черен кимион може да причини смъртта на 80% от туморните клетки при рак на панкреаса, но може и да се използва като превенция срещу злокачествени клетъчни изменения.

Черния кимион подкрепя здравето на черния дроб.
Черният дроб е лабораторията на организма – той пречиства кръвта, влияе на хормоналните нива, неутрализира вируси, паразити, химикали и патогенни бактерии, извлича токсини и други. Проучванията относно ползите на маслото от черен кимион показват, че то благоприятства правилното функциониране на черния дроб и го предпазва от увреждания, и заболявания. Маслото от черен кимион е особено полезно за хората, които имат нарушена чернодробна функция, свързана с нежелани лекарствени реакции, консумация на алкохол или заболяване, тъй като то може значително да ускори лечебния процес. Помага при диабет Индийско проучване, публикувано в Journal of Endocrinology and Metabolism показва, че маслото от черен кимион “причинява постепенно частично регенериране на панкреатични бета-клетки, повишава намалелите серумни концентрации на инсулин и намалява повишената серумна глюкоза”. Според резултатите от проучването, маслото от черен кимион “подобрява глюкозния толеранс толкова ефикасно, колкото и лекарството метформин”, но без да показва нежелани странични ефекти. Това е много важно, тъй като метформин е един от най-често предписваните медикаменти при диабет тип 2, който може да причини редица нежелани странични ефекти, като подуване на корема, запек или диария, газове, киселини, главоболие, зачервяване на кожата, метален вкус в устата, мускулни и стомашни болки, и други.

Подпомага загубата на тегло
The Journal of Diabetes and Metabolic Disorders публикува проучване, обхващащо растенията, които подпомагат загубата на тегло и помагат при затлъстяване, според което маслото от черен кимион е сред най-ефективните природни средства за отслабване. Метаанализ, публикуван през 2018 година също съобщава за способността на маслото от черен кимион да подпомага загубата на тегло и да намалява индекса на телесна мазнина, както и обиколката на талията.

Грижа за кожата
При проучване ирански специалисти откриват, че маслото от черен кимион е толкова ефективно, колкото и крема Betamethasone – активен кортикостероид, който се използва за лечение на различни видове екземи, но без никакви странични ефекти.

Укрепва косъма
Маслото от черен кимион стимулира растежа на косата, подобрява здравето на скалпа и предпазва косата от преждевременно побеляване. Помага при косопад.

Лекува бактериални инфекции
Антибактериалните свойства на маслото от черен кимион са впечатляващи и съпоставими с тези на антибиотиците. Маслото от черен кимион предпазва от развилите резистентност към антибиотиците, т.нар. “супер-бактерии”, които представляват сериозен риск за общественото здраве. Маслото от черен кимион се справя успешно и с метицилин-резистентният стафилокок ауреус (MRSA), който причинява редица трудно лечими инфекциозни болести и за разлика от обикновените стафилококови инфекции, не може да се лекува с антибиотици.

Тонизира тялото и подобрява мъжкото здраве
Маслото от черен кимион повишава жизнеността, дава енергия и подобрява мъжката плодовитост. Изследване, публикувано в Journal of Herbal Medicine през 2015 г. показва, че маслото от черен кимион повишава броя и подвижността на сперматозоидите, влияе положително върху мъжката плодовитост. Балансира нивата на холестерола и се грижи за здравето на сърцето. Изследванията сочат, че маслото от черен кимион помага за намаляване на лошия и общия холестерол, балансира нивата на кръвната захар и кръвното налягане. По този начин маслото от черен кимион подкрепя здравето на сърцето.