Бял равнец а на латински Achillea millefolium

Белият равнец е нашият най-добър помощник при редица тежки заболявания, на първо място обаче билката е целебна за жените. В записките си пастор Кнайп казва: „Колко беди щяха да си спестят жените, ако от време на време посягаха към белия равнец!"
Независимо дали става дума за младо момиче с нередовна менструация или за зряла жена в критическата възраст или след нея - за всички, млади или стари, е важно често да пият чаша чай от бял равнец. Той се отразява отлично върху корема и гениталиите на всяка жена.

Тази билка расте в изобилие по поляни и тесни коларски пътища, покрай пътя и житните ниви. Цветовете са бели до розово-червени и ухаят тръпчиво, когато са огрени от слънцето. По правило цветовете трябва да се берат при силно слънце, тъй като тогава етеричните им масла, а следователно и лечебната им мощ, се засилват.

Често при възпаление на яйчниците болките изчезват и възпалението започва постепенно да отшумява още след първата баня на половината тяло с бял равнец. Тези бани са ефикасни също и при напикаване при стари хора и деца, както и при бяло течение. В тези случаи наред с баните трябва да се пие и чай от бял равнец, по две чаши на ден. При смъкване на матката също се правят седящи бани с бял равнец, и то продължителен период от време; допълнително се пият ежедневно четири чаши чай от цариче на глътки, а коремната област се масажира с тинктура от овчарска торбичка, като се започва от влагалището и се върви в посока нагоре.            
  При миоми се правят седящи бани с бял равнец ежедневно и то продължително време, докато лекарският преглед установи, че са изчезнали.

Всяка жена би трябвало да посяга редовно към чашата с чай от бял равнец, и в критическата възраст. Така ще си спести вътрешното безпокойство и други неприятни усещания. Седящите бани с бял равнец са изключително ефикасни. При възпаления на нервите на ръцете и краката също се препоръчват бани с добавка на бял равнец. Напомням: белият равнец трябва да се бере по обед, когато слънцето грее най-силно. Обикновено тези бани помагат още от първия път и премахват всякакви болки.

Докторът на медицинските науки Лутце препоръчва чай от бял равнец при „нахлуване на кръв в главата, съпроводено с болки, сякаш черепът ще се пръсне, както и при световъртеж, гадене, пробождащи болки в очите и кървене от носа..." Понякога е достатъчна само една чаша чай от бял равнец, изпит горещ и на глътки, за да се преборим с пристъп на мигрена, причинен от рязка промяна на времето. При редовна употреба на чая мигрената може да изчезне напълно.

В старите книги по билкарство наричат белия равнец „лек срещу всяка болежка" - и наистина, той може да се използва там, където битката срещу някое заболяване изглежда загубена. Със своята кръвопречистваща сила, той ще прогони болести, загнездили се от години в организма. Трябва само да се опита. Вероятно не всички знаят, че белият равнец действа пряко и благотворно върху костния мозък и стимулира кръвообразуването.
Следователно той помага при заболявания на костния мозък, когато всяко друго лекарство е безсилно, и дори при наяждане на костите тук се прилага комбинирано лечение с чай, бани и разтривки с тинктура от бял равнец.
Белият равнец е добро кръвоспиращо средство при кървене в белите дробове, а в комбинация с корен от аир е в състояние да помогне при лечението на рак на белите дробове. Корените от аир се дъвчат през целия ден, а чаят от бял равнец се пие по една чаша сутрин и вечер на глътки.
Този чай помага много бързо при кървене в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини.
При простуди, гръбначни или ревматични болки също се препоръчва чай от бял равнец в големи количества - пийте го толкова горещ, колкото можете да издържите. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, ликвидира безапетитието, отстранява газовете и спазмите в стомаха, смущенията в черния дроб, възпаленията на стомашно-чревния тракт, стимулира дейността на чревните жлези и по този начин спомага за редовното изхождане.
Препоръчва се най-горещо при ангина пекторис (стенокардия), тъй като оказва неоценима помощ и при смущения в кръвообращението и съдови спазми. Неприятният сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и седящи бани с екстракт от бял равнец.
От цветовете на белия равнец се приготвя превъзходен мехлем срещу хемороиди.

Запарка за чай

Една препълнена чаена лъжичка от билката се попарва с 1/4 л вода и се оставя малко да покисне.

Тинктура от бял равнец

С набраните на слънце цветове от бял равнец се напълва, без да се натъпква, бутилка до гърлото и се заливат с 38-40-процентова житна или плодова ракия. Бутилката трябва да престои 14 дни на слънце или близо до печката.

Мехлем от бял равнец

Сгорещяват се 90г безсолно масло или свинска мас; прибавят се 15г пресни, накъсани на дребно цветове от бял равнец и 15г нарязани на ситно листа от малина, запържват се набързо, разбъркват се и се свалят от котлона. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени чисти бурканчета. Съхранява се в хладилник!

Седяща баня

100г бял равнец (цялата билка) се накисва и се оставят да пренощуват в студена вода, на следващия ден се кипват и се прибавят към водата за баня.

Билкови бани

Баня на цялото тяло: Съответните билки се киснат цяла нощ в студена вода. За една баня е необходима една кофа (6-8 литра), пълна с пресни билки или 200г сушени билки. На следващия ден указаното количество се затопля и така полученият извлек се добавя към водата във ваната. Банята продължава 20 минути. Сърцето трябва да бъде извън водата. След ваната не се подсушавайте, а се увийте в голяма хавлия или облечете халат и полегнете за един час, за да се запарите добре.

Седяща баня (баня на половината тяло): За седящата баня вземаме само половин кофа пресни или около 100г изсушени билки и процедираме, както при банята за цялото тяло. Водата трябва да стига до над бъбреците. Стриктното спазване на указанията за отделните билки е задължително!

Водата - както от банята за цялото тяло, така и от седящата баня, може да се подгрее отново и да се използва още два пъти.“

Текста е копиран от книгата „Здраве от аптеката на Господ“ на Мария Требен