МАКАДАМИЯ, MACADAMIA INTEGRIFOLIA

Наричат я още Австралийски или Куинсландски орех. Открита е от аборигените преди повече от 5000 години. С този орех те са търгували с първите бели заселници на Източния бряг на Австралия. Макадамия е бавнорастящо дърво, което се отглежда днес главно в Австралия, Нова Зеландия, Южна Африкa, Коста Рика, Бразилия и Хаваи. Познати са повече от 6 вида макадамия, които се различават както по външен вид, така и по вкус и ядливост на ядките. Култивира се главно заради ядките си, яде се сурова или печена, но се използва и дървесината, за мебели. Най-скъпи са австралийските ядки.

Много наподобяващо маслото от сладък бадем по свойства, с предимството да е по-устойчиво и дълготрайно, маслото от макадамия се абсорбира изключително добре от кожата и предлага перфектно сухо усещане. Богатството на добри мазнини - олеинова киселина и скъпоценната и рядка палмитоленова киселина, му осигуряват статут на специално масло, подобно на калофила. Точно заради този уникален състав маслото от макадамия е известно като чудесно реструктуриращо и омекотяващо. Традиционно се използва в грижи за крехка деликатна кожа, за приготвяне на масажни масла срещу стрии и белези, както и в грижа за коса и напукани ръце. Изключително по лекота на проникване, това масло е една прекрасна база за масаж, подходящо по-скоро за зряла кожа, на която носи защита, подпомага микро-кръвообращението на локално ниво и подхранва.

КОЗМЕТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Грижа за лице и деколте - ултра подхранващо, идеално за деликатна, крехка кожа, в т.ч. околоочен контур

Напукани ръце, нацепени пети, стрии

Съставка във флуидни леки кремове за раздразнена кожа и хидратантни кремове за проблемна кожа

Помага за хидратиране и запазване цвета на боядисани коси

ЛЕЧЕБНО ПРИЛОЖЕНИЕ

С много високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, ядките от макадамия са склонни да понижават нивото на лошия холестерол (LDL).

Тонизира лимфната система

Намалява риска от диабет, инсулт и сърдечни заболявания

Описание: гъсто жълто към зеленикаво масло.

Сухо. Прониква много бързо u предлага перфектно сухо усещане.

Аромат: нежен, дискретен, напомня лешници

Съдържание на мастни киселини:

Полиненаситени - линолова (омега-6) 1-2%

Мононенаситени - олеинова (омега-9) 46-50%, палмитолеинова (омега-7) 25-29%

Наситени - палмитинова 9%, стеаринова 2-3,8%

Съдържа още калций, магнезий, желязо, витамин В1, В3, протеини, фибри.

Начин на използване: външно и вътрешно. Може да предизвика реакция при хора, склонни към алергия от черупчести плодове.

Особено добре се смесва с етерични масла: лавандула истинска, италианско безсмъртниче

Съхранение: стабилно и издръжливо масло. Да се съхранява далече от източник на светлина и топлина.

ПРИМЕРИ ЗА УПОТРЕБА

Серум против зачервявания на кожата: 10мл базово масло макадамия + 3 капки етерично масло лавдан.

За сухи ръце: Смесете 1 супена лъжица акациев мед и толкова масло от макадамия. Масажирайте ръцете си с тази смес в продължение на пет до десет минути, след това изплакнете и подсушете.

Текст: Поли Маркова