ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ОРЕХОВИЯ ОЦЕТ ПРИ ДИАБЕТ, ИНСУЛТ, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Почти няма салата, която да не подправяме с оцет. Въпросът е какъв ще е той. Преди ни беше известен винения оцет, постепенно се наложи ябълковия. Сега вече на пазара има такова разнообразие от видове оцет, че всеки може да прави неограничен избор. На практика тази подправка се получава от всичко, което ферментира. А освен, че дава вкус на храната ни, тя има и много полезни свойства. Постепенно на пазара навлезе и все повече се налага ореховия оцет. На външен вид оцетът от градински орех е жълта мътна течност, тъй като утайката в нея не е филтрирана, за да запази естествеността си при пълнене в бутилката. Преди това той е ферментирал поне 1 година. Не се пастьоризира, за да не загуби полезните си свойства.
УПОТРЕБА НА ОРЕХОВ ОЦЕТ
Това е продукт, който не се различава от останалите видове по отношение на приложението му. Използва се като подправка при приготвянето на салати, сосове, дресинги, супи и ястия.
Може да се консумира и директно, най-често като профилактично или лечебно средство. Препоръчва се от много лекари в Европа за лечение на диабет и за сваляне на холестерола. Приемат се 1-2 чаени лъжички, разтворени в чаша вода, които се пият 2 пъти на ден.
ПОЛЗИ ОТ ОРЕХОВ ОЦЕТ
- Орехите подобряват паметта и са известни като хранителен продукт с възможно най-високото съдържание на омега-3 мастни киселини. От там идват неговите огромни ползи за здравето на двата най-важни органа в човешкото тяло - сърцето и мозъка, а точно тези органи са животозастрашаващи в най-голяма степен. Вместо ние и децата ни да приемаме неестествени добавки под името Омега 3, би било по-полезно да консумираме орехи и орехов оцет всеки ден.
- Намаляването на риска от сърдечни проблеми с 30% е сериозно основание за редовна консумация на орехи и техните продукти. Препоръката е да ядете два ореха дневно. Ферментиралият оцет понижава риска от сърдечна недостатъчност и дава допълнителна устойчивост срещу сърдечно-съдови заболявания.
- Изследванията показват, че редовната му употреба снижава риска от инсулт с 52%. Инсултите са опасност, която нараства стремително с годините и след 60-годишна възраст е водеща причина за тежки увреждания и смърт. Рискът от инсулт се е удвоил през последното десетилетие в сравнение с предишните периоди. Най-важните фактори са нездравословната диета и стресът. Трябва да избягваме консумацията на преработени и изкуствени храни и напитки.
- Натуралният орехов оцет има съществена роля и в контрола на теглото. Той създава усещане за ситост, заради наличието на мазнини, протеини и фибри в състава си. Ореховият оцет е ефективен при диети за отслабване. Особено осезаемо се забелязва топенето на мазнини около коремната област (може да свалим около 2 кг на месец).
- Богатото му съдържание прави ореховия оцет много полезна и релаксираща напитка за стомаха. Редовната ежедневна консумация на орехов оцет е полезна за много стомашни заболявания и предотвратява евентуални проблеми със стомаха. Регулирането на стомашното pH от оцета осигурява усещане за комфорт.
- Регулира кръвната захар. Научните среди препоръчват орехов оцет като част от лечението на диабет тип 2. Според изследвания на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), консумацията на орехи и 1-2 чаени лъжици орехов оцет дневно е силно средство за превенция на заболяването, тъй като снижава с 47% опасността от развитието му.
- Намалява и лошия холестерол, което го прави особено подходящ за всички хора над 50 години, тъй като проблемът при тях е масов.
- Подобрява отслабналото зрение.
- Подобрява качеството на семенната течност. В резултат на изследванията, проведени в Калифорнийския университет, здравните организации в чужбина публикуват статии, че орехите повишават качеството на спермата.
Ореховият оцет е подходящ за всякакъв тип здравословно хранене.
Две лъжички орехов оцет на ден правят чудеса за организма!
Съхранявайте на тъмно, при стайна температура.
Остави коментар