МАСЛО ОТ ОРИЗОВИ ТРИЦИ – ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО И КОЖАТА

МАСЛО ОТ ОРИЗОВИ ТРИЦИ, ORYZA SATIVA
Съдържат 65% от хранителните вещества в ориза
Някога оризът се е консумирал изцяло и така са се усвоявали всички негови хранителни съставки. Днес се консумират само белите зърна ориз, освободени от своята външна обвивка. Люспите на кафявия ориз (оризови трици) обаче не се изхвърлят, а се събират и пресоват, за да се получи едно нежно жълтооранжево растително масло, изключително интересно както за кулинарна, така и за козметична употреба. Достатъчно е да се знае, че 65% от хранителните вещества в ориза се съдържат именно в оризовите трици. Полученото от студено пресоване масло е много добре смилаемо и може да се консумира както студено, така и горещо. Неговата точка на димене е много висока - около 254°С, т.е. това е една отлична мазнина за готвене! У нас това масло не е така силно разпространено, както зехтина или сусамовото олио, но се използва в комбинация с други продукти. Най-разпространено е в азиатските страни, като само Япония консумира годишно около 80 000 тона от него.
През последните няколко десетилетия маслото от оризови трици се превърна в популярен продукт както в храненето, така и в козметиката. Именно неговото хранително богатство привлече вниманието на учените и в резултат на редица проучвания днес то има репутацията на масло с уникални добродетели за поддържане на добро здраве, с активно присъствие в козметиката и в медицината. Маслото от оризови трици е много богато на токотриеноли, които са в състояние да понижат лошия холестерол с около 7 до 20%, без да компрометиpaт добрия холестерол. Токотриенолите намаляват възможността за поява на атеросклеротична плака. Друг стерол в състава на оризовото масло гама-оризанолът, е причина това масло да възпрепятства проникването на слънчевите лъчи в кожата и пигментацията. Затова маслото от оризови трици се използва често в слънцезащитни продукти.
Високото съдържание на палмитинова киселина в маслото от оризови трици стимулира обновяването на кожата като активира синтеза на колаген, еластин, хиалуронова киселина. В резултат, кожата е укрепена и подмладена.
КОЗМЕТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ
За зряла кожа - предлага антиейдж защита благодарение на комплекса от антиоксидантни молекули
За задушена, повяхнала кожа, на която noдoбрява и изравнява тена
В грижа за околоочния контур
За кожа, предразположена към дискомфорт - наличието на фитостероли осигурява успокояващо действие
В грижи за намаляване на появата на торбички и тъмни кръгове под очите
Включено в козметични формули, това масло сгъстява и стабилизира емулсиите
ЛЕЧЕБНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Намалява лошия холестерол LDL
Заради богатството си на липоева киселина, има много положителен ефект върху енергийното регулиране в организма, в защита на черния дроб и контрола на кръвната захар
При стомашен дискомфорт - стимулира здравословен чревен биотоп, като активира храносмилателните сфери. Има леко слабително действие върху транзита.
Признаци на менопауза - твърди се, че гама-оризанолът намалява менопаузалните нарушения
Кожни проблеми, заради присъствието на линолова киселина със силно противовъзпалително действие
UV-филтър
КУЛИНАРНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Благодарение на високата си точка на димене, в азиатската кухня това масло се използва често за пържене на зеленчуци, морски продукти и месо, на които придава много приятен пикантен вкус, без да губи от полезните си вещества
За овкусяване на салати
Описание: бистра мазна течност със златистожълт до леко оранжев цвят. Прониква сравнително бързо в кожата.
Аромат: неутрален, почти отсъстващ, съвсем леко напомнящ ядки
Съдържание на мастни киселини:
• Полиненаситени - линолова (омега-6) 30- 35%, алфа-линоленова (омега-3) 1%
• Мононенаситени - олеинова (омега-9) 42-45%
• Наситени - палмитинова 18-20%, стеаpuнова 2-4%
Други: Гама-оризанол, ферулова киселина: тези два компонента принадлежат към семейството на оризанолите, фенолни съединения, присъстващи в мазнините на ориза (в частност оризовите трици). Полезни за здравето, те са също толкова добри и за кожата. Всъщност тези две активни съставки придават на растителното масло от оризови трици много силно антиоксидантно действие - 10 пъти по-силно от действието на витамин Е. Гама оризанолът се счита за естествен стероид с положителен ефект върху развитието на мускулите. Това би могло да бъде интересно за спортисти, но и за възрастни и за хора на диета, за ограничаване загубата на мускулна маса.
Маслото съдържа също Витамин Е, фитостероли, каротиноиди, ензими, минерални соли: калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк, мед.
Начин на използване: външно и вътрешно.
Особено добре се смесва:
• За намаляване появата на тъмни кръгове и торбички: с базово масло от калофила, с етерично масло италиански хелихризум или хидролат хамамелис
• Против зачервявания на лицето - с етерично масло лавдан (систа)
Съхранение: Стабилно растително масло. Съхранявайте на сухо, далече от топлина и светлина
Предупреждение: Маслото от оризови трици има тенденция да се втвърдява, образувайки люспи на стайна температура. Това явление не оказва влияние върху качеството му и тези образувания отново стават течни при по-висока температура. Препоръчва се да се загрее преди употреба, под струя топла вода, за да се втечни.
ПРИМЕРИ ЗА УПОТРЕБА
Против тъмни кръгове под очите: 5мл базово масло от оризови трици + 5мл базово масло калофила + 5мл базово масло авокадо + 2 капки етерично масло от италианско безсмъртниче. Масажира се продължително и бавно сутрин и вечер, но с много малко количество - 1 капка е достатъчна. Поставя се от външната страна на показалците и с тях се обхождат очите, в посока отвън навътре, без натискане.
Текст: Поли Маркова
Остави коментар