АРОНИЯТА – НАЙ-МОЩНИЯТ АНТИОКСИДАНТ
Аронията е едно от тези дребни плодчета, които гъмжат от минерали, витамини, хранителни вещества и фитохимикали.
Транспортирано в средата на 18-ти век в Европа, растението е много устойчиво на вредители и ниски температури. Единствените условия, от които се нуждае то, са влажност и слънчева светлина. Тя представлява скромно 2,5-метрово дръвче. Когато опитвате сурова (необработена) арония, ще усетите стипчивост или сухота в устата. Това се дължи на танините. Не е най-подходящо да се консумира директно, но е идеална за вино, сладко, ликьор, сок, екстракт и др. Това непретенциозно, но великолепно красиво и много здравословно растение може да се похвали с обилни количества от молибден, йод и манган. Сокът (екстрактът) от арония е най-добър, когато е добит чрез студено пресоване на свежите плодове. Тогава се запазва най-добре богатия биохимичен състав – Витамин С, Витамин Р (биофлавоноиди), както и ензими.
Тя е богата на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант, а пресният сок или екстракт ще ви помогне за нормализиране на високото кръвно.
Освен тях, в съдържанието ще откриете още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма.
Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор.
Това не е всичко – рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения.
Аронията сама по себе си може да бъде сложена в графата „супер храни“, тъй като в състава ѝ влизат количества от всички най-важни витамини, които са над средното ниво. Плодът е абсолютен рекордьор по съдържание на биофлавоноиди.
Това, с което се обуславят всички здравословни ефекти върху тялото от биофлавонодите, е значителното усилване на действието на Витамин С в организма. Наред с Витамин С, биофлавоноидите поддържат всяка съединителна тъкан в цветущо здраве, потискайки разграждането на колагена и стимулирайки изграждането на нов. Освен това, те стимулират регенерацията на костната тъкан и мускулната маса, увеличават еластичността и здравината на кръвоносните съдове.
Биофлавоноидите предпазват холестерола от окисление като намаляват нивото му в кръвта, понижават способността му да изгражда артериални плаки и пречат на формирането на съсиреци в кръвоносните съдове.
Мощното им антиоксидантно действие се изразява главно в свързване на свободните радикали, тяхното разграждане и извеждането им от тялото.
Биофлавоноидите се характеризират и със силно изразени антивирусни, антиалергични, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.
Ако към всички тези качества добавим и факта, че биофлавоноидите успешно неутрализират и изхвърлят от организма тежки метали, попадащи в него по различни начини, и се усвояват невероятно бързо от организма, което ги прави чудесни и за активни спортисти, ще разберем защо аронията е добила славата на „най-мощния антиоксидант“ в природата.
Аронията е позната също и като „природния лечител“ поради редица ползи, които тя носи за здравето ни:
• има общоукрепващо, хидратиращо и очистващо действие на организма от токсини и шлаки. Богатото съдържание на пектин неутрализира токсините
• смята се, че дребните плодчета подобряват кръвообращението и намаляват риска от сърдечни атаки, поради кардиозащитните им свойства
• поради изобилните количества витамини, съдържащи се в плода, аронията е чудесна за значително засилване на имунната система
• редица изследвания са анализирали ефектите на аронията за лечение на диабет – в тях се твърди, че консумацията на екстракт от арония може да спомогне за контролиране и предотвратяване на диабет
• ако кръвното ви налягане често „танцува“ или сте с хипертония, тези тъмно пигментирани плодове ще ви помогнат успешно да го нормализирате
• екстрактът от арония има противовъзпалителни стойности и защитни свойства, благодарение на наличието на антоцианин; смята се, че сокът има и благоприятен ефект върху предотвратяването на атеросклероза, тъй като васкуларното възпаление е една от причините за патогенезата на атеросклерозата
• екстрактът от арония е важен съюзник за регулиране на теглото, като усърдно се бори срещу наднорменото тегло и затлъстяването
• заради големите количества каротин, аронията спомага много за здравословното функциониране на очите
• и накрая най-важното, с което аронията може да се похвали сред всички други плодове е най-високата концентрация на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и действат като броня срещу вредните въздействия на окислението.
Текст: Бети Цветкова, Светослав Димитров
Остави коментар