МАСЛО ОТ ОБЛЕПИХА – НАРИЧАТ ГО „ЗРЪНЦЕТО КРАСОТА“
HIPPOPHAE RHAMNOIDES
Облепиха, наричан още ракитник или морски зърнастец е малък храст, който много често се среща в живи плетове. Лесно се разпознава по оранжевите му плодове, които растат на гроздове.
Използван е от хиляди години, заради многобройните си ползи за здравето в народната медицина на Русия, Китай, Тибет, Монголия. Маслото от облепиха има особеността да обединява много интересни активни съставки в големи количества, като каротеноиди (провитамин А), витамин С (1г/100г), витамин Е и есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6).
Една рядко срещана особеност - масло се съдържа едновременно в плодчетата (5 go 8%) и в семената (12-15%). Поради ниското съдържание на масло, рандеманът не е висок и затова се използват различни методи на екстракция. Така се получават различни масла, с различни качества:
Масло от плодове - представлява флуидно оранжево масло, получено по метода на студено пресоване на сухи плодове или центрофугиране на сок от тях. Това масло е чисто и стабилно - издържливо на оксидация. Неговото високо съдържание на каротеноиди (378мг/100г) и на токофероли (330мг/100г) го определят като изключителен антиоксидант. Ако прибавим и съдържанието на бета-каротини и уникалната палмитолеинова киселина, известна като омега-7, получаваме сбор от качества, които правят това масло изключително интересно в козметиката, заради способността му да оздравява белези, да поправя и да предпазва кожната тъкан.
Масло от семки - често е екстрахирано на висока температура, но ние се интересуваме само от това, което е студено пресовано. Това масло също е оранжево, но по-светло в сравнение с предишното (по-малко каротеноиди). То съдържа обаче повече ненаситени мастни киселини (към 89%) от маслото от плодове и има силни антибактериални свойства и способност да подпомага регенерирането на епителната тъкан. Високото му съдържание на стеарин го прави интересен продукт за метаболизма на мазнините и на холестерола. Това масло е много нестабилно, употребата му трябва да е внимателна и да се съобразява с повишения риск от оксидация.
Масло от суперкритична екстракция на семена с въглероден двуокис СО2. Полученото масло е концентрирано и трябва да се употребява с внимание, в по-малки количества.
Пълно масло - получава се от пулп, съдържащ плодове и семена, т.е. то събира полезните свойства и на плодовете, и на семената. Това масло е особено интересно в случаи на облъчване (UV лъчи, рентгенови лъчи). Единственото познато място, където се извършва такава екстракция, е в Тоскана.
Каквото и масло да изберете, убедете се, че то е 100% чисто, първо студено пресовано, от биологична култура или поне от контролирана, защото има много разновидности със съмнително качество.
Морският зърнастец е масло с мощни антиоксидантни свойства, както и с изключителна омекотяваща и възстановяваща сила. Традиционно се препоръчва в грижи за защита на кожата и в грижи при стрии, където помага в регенерирането на кожата. Във фитотерапията маслото от морски зърнастец често се препоръчва като добавка към грижите за атопична кожа. Проучванията показват, че при вътрешна употреба това масло може да подобри липидния състав на този тип кожа. Друго научно проучване констатира, че консумацията на това масло може да помогне за ограничаване на холестеролните отлагания в артериите, в допълнение към подходяща диета. В момента това масло е обект на интензивни изследвания в целия свят.
КОЗМЕТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ
- С изключително добър антиейдж потенциал, мощен антиоксидант, който се бори успешно с пораженията, предизвикани от свободните радикали
- Регенериращо, стимулира естествените механизми за „поправяне" на кожата
- Успокояващо за кожа, изпитваща дискомфорт
- Придава сияен тен, благодарение на съдържанието на провитамин А.
- Заличава лунички, пигментни петна, дерматит
- Силно омекотяващо действие, прави кожата нежна и кадифена
- Подготвя кожата за плаж
ЛЕЧЕБНО ПРИЛОЖЕНИЕ
- при авитаминоза и анемия
- болно гърло, синузит
- гастрит, язва, за лечение на стомашни болести
- подагра, ревматизъм
- подобрява зрението
Описание: бистра течност, оранжева, с мирис на семена. Масло с много добро проникване в кожата. Има вкус на семена, плодови и леко пиперливи.
Аромат: силен, на семена
Съдържание на мастни киселини (в масло от семена):
• Полиненаситени - линолова (омега-6) 31- 34%, алфа-линоленова (омега-3) 34-37%
• Мононенаситени - олеинова (омега-9) 15-20%, (палмитолеинова киселина (омега-7) присъства в по-голяма степен около 20-30% в маслото, получено от плодове)
• Наситени - палмитинова 6-8%, стеаринова 2%
Начин на използване: външно и вътрешно.
Особено добре се смесва за възстановителни грижи: с етерични масла от лавандула спика, италианско безсмъртниче, салвия скларея и розмарин вербенон.
Съхранение: Стабилно растително масло. Съхранявайте на сухо, далече от топлина и светлина.
ПРИМЕРИ ЗА УПОТРЕБА
Масло за запазване на красив бронзов тен: 4 супени лъжици маслен извлек от морков + 2 супени лъжици базово масло от домат + 1 кафена лъжица базово масло от морски зърнастец.
Текст: Поли Маркова
Остави коментар